Η υποστηρικτική δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη δεν θα αποσυρθεί πριν το 2022

Η σημερινή υποστηρικτική δημοσιονομική στάση, περιλαμβανομένης της γενικής ρήτρας  διαφυγής για τα ελλείμματα δεν θα αποσυρθεί πριν από το 2022 καθώς όλα τα κράτη-μέλη συμφωνούν πως είναι απαραίτητη, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες σχετικά με το επικείμενο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 9 Ιουλίου. 

Όπως εξήγησε, οι θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, η δημοσιονομική κατάσταση και στάση στην ευρωζώνη και η εκλογή νέου προέδρου είναι τα τρία και μοναδικά θέματα για τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι προβλέψεις δείχνουν ότι η πρόγνωση επιδεινώνεται και οι ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη απομακρύνονται. Σημείωσε δε την αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την πρόβλεψη και σημείωσε ότι οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις επί της κατάστασης, αλλά δεν θα συζητήσουν επί νέων μέτρων πολιτικής, καθώς το ζήτημα του πακέτου ανάκαμψης βρίσκεται στα χέρια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση γύρω από τις δημοσιονομικές επιλογές και τα απολύτως απαραίτητα, όπως τα χαρακτήρισε μέτρα αναθέρμανσης και στήριξης των εθνικών κυβερνήσεων. Σημείωσε ωστόσο ότι αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει μεταξύ των Υπουργών και η συζήτηση για το πότε είναι θεμιτό να σημάνει η επιστροφή σε στέρεα δημόσια οικονομικά - χωρίς ωστόσο κανένα κράτος - μέλος να ζητάει αυτό να συμβεί άμεσα, διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι υπάρχει ομοφωνία για τη δημοσιονομική στάση τόσο για το 2020, όσο και το 2021. Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η δημοσιονομική στήριξη θα συνεχιστεί για το 2021 και δεν θα υπάρξει απόσυρση της σημερινής πολιτικής και οι συζητήσεις αφορούν μόνο το 2022. Ωστόσο τόνισε ότι προς παρόν ακόμα και για το 2022 όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Αν έχει προκύψει εμβόλιο και ο κίνδυνος από τη νόσο έχει ανασχεθεί τότε τα κράτη-μέλη θα το εξετάσουν, αλλά διαφορετικά ακόμα και το 2022 είναι υπό αίρεση, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σε σχέση με τους υποψήφιους για την προεδρία του Eurogroup, ο κοινοτικός αξιωματούχος περιέγραψε την διαδικασία για την εκλογή με απλή πλειοψηφία (10 από 10 Κ-Μ) σε μυστική ψηφοφορία.

Το eurogroup θα ξεκινήσει στις 15:00 και θα διεξαχθεί μόνο σε σύνθεση 19 Κρατών Μελών. Η καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 τοπική ώρα, αλλά θα εξαρτηθεί από τη διαδικασία της εκλογής.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού