Επί τα χείρω αναθεωρεί η Κομισιόν τις οικονομικές προβλέψεις της για ΕΕ και ευρωζώνη

Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει μια βαθιά ύφεση φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκαν από τον Επίτροπο για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, στις Βρυξέλλες. 

Η Κομισιόν καταγράφει ότι "επειδή η άρση των μέτρων lockdown προχωρά με πιο σταδιακό ρυθμό από ό, τι είχε υπολογιστεί στις εαρινές προβλέψεις, ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα το 2020 θα είναι πιο σημαντικός από τον αναμενόμενο".

Συγκεκριμένα "η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020 και θα ανακάμψει κατά 6,1% το 2021".

"Η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,3% το 2020 και να αυξηθεί κατά 5,8% το 2021".

Η συρρίκνωση το 2020 Επομένως, αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το 7,7%  για τη ζώνη του ευρώ και 7,4% για την ΕΕ συνολικά στις εαρινές προβλέψεις. Η ανάπτυξη το 2021 θα είναι επίσης ελαφρώς λιγότερο ισχυρή από ότι στις εαρινές προβλέψεις.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα ήταν ήδη σημαντικός το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρόλο που τα περισσότερα κράτη μέλη άρχισαν να θεσπίζουν μέτρα lockdown στα μέσα Μαρτίου. Με ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα lockdown το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η οικονομική παραγωγή αναμένεται να έχει συρρικνωθεί σημαντικά περισσότερο από ό, τι στο πρώτο τρίμηνο.

"Ωστόσο, τα πρώιμα στοιχεία για το Μάιο και τον Ιούνιο υποδηλώνουν ότι μπορεί τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει", αναφέρει η Κομισιόν.

"Η ανάκαμψη αναμένεται να κερδίσει έλξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και παραμένει ελλιπής και άνιση στα κράτη μέλη", τονίζει.

Καταγράφει ακόμη ότι το σοκ για την οικονομία της ΕΕ είναι συμμετρικό στο ότι η πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη μέλη. Ωστόσο, τόσο η πτώση της παραγωγής το 2020 όσο και η ισχύς της ανάκαμψης το 2021 αναμένεται να διαφέρουν σημαντικά. "Οι διαφορές στην κλίμακα του αντίκτυπου της πανδημίας και της ισχύος των ανακάμψεων στα κράτη μέλη προβλέπεται τώρα να είναι ακόμη πιο έντονες από ό, τι αναμενόταν στις εαρινές προβλέψεις", προειδοποιεί.

Επιπλεόν, οι συνολικές προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν αλλάξει λίγο μετά την εαρινή πρόβλεψη, αν και υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στις υποκείμενες δυνάμεις που οδήγησαν στις τιμές.

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων έχουν αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, οι επιπτώσεις τους αναμένεται να εξισορροπηθούν από τις ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές και τις επιπτώσεις των μειώσεων του ΦΠΑ και άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί σε ορισμένα κράτη μέλη.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, όπως μετράται από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), προβλέπεται τώρα στο 0,3% το 2020 και στο 1,1% το 2021. Για την ΕΕ, ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 0,6% το 2020 και 1,3% το 2021 .

"Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις είναι εξαιρετικά υψηλοί και κυρίως προς τα κάτω".

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η κλίμακα και η διάρκεια της πανδημίας, και ενδεχομένως απαραίτητα μελλοντικά μέτρα lockdown, παραμένουν ουσιαστικά άγνωστα.

Η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι τα μέτρα  θα συνεχίσουν να αποσύρονται και δεν θα υπάρξει "δεύτερο κύμα" μολύνσεων.

"Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι ότι η αγορά εργασίας θα μπορούσε να υποστεί πιο μακροπρόθεσμες ουλές από το αναμενόμενο και ότι οι δυσκολίες ρευστότητας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε προβλήματα φερεγγυότητας για πολλές εταιρείες", αναφέρει.

"Υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και υπάρχει κίνδυνος τα κράτη μέλη να μην συντονίσουν επαρκώς τις εθνικές πολιτικές αντιδράσεις", τονίζει.

"Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη, ιδίως για το Ηνωμένο Βασίλειο. Γενικότερα, οι προστατευτικές πολιτικές και η υπερβολική απομάκρυνση από τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία", ξεκαθαρίζει η Κομισιόν.

Υπάρχουν επίσης "ανοδικοί κίνδυνοι" (δηλ. να  εξελιχθούν καλύτερα οι προβλέψεις), όπως η έγκαιρη διαθεσιμότητα ενός εμβολίου, σημειώνει η Κομισιόν.

"Η πρόταση της Κομισιόν για σχέδιο ανάκαμψης, με επίκεντρο ​​το NextGenerationEU, δεν λαμβάνεται υπόψη σε αυτήν την πρόβλεψη, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί", καταγράφει.

Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός "έχει πλέον διεκδικήσει τη ζωή περισσότερων από μισού εκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως, ένας αριθμός εξακολουθεί να αυξάνεται καθημερινά - σε ορισμένα μέρη του κόσμου με ανησυχητικό ρυθμό".

"Και αυτή η πρόβλεψη δείχνει τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πανδημίας. Η πολιτική απάντηση σε ολόκληρη την Ευρώπη βοήθησε να μετριάσει το πλήγμα για τους πολίτες μας, ωστόσο αυτό παραμένει μια ιστορία αυξανόμενης απόκλισης, ανισότητας και ανασφάλειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επιτευχθεί μια ταχεία συμφωνία σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν - για να δώσουμε τόσο νέα εμπιστοσύνη όσο και νέα χρηματοδότηση στις οικονομίες μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή", ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

UBS: Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Θύμα κυβερνοεπίθεσης το ΔΝΤ-Παραβιάστηκαν έντεκα λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Κίνα: Αύξηση στις τιμές των πλείστων κεφαλαιακών αγαθών-Πάνω και οι τιμές του χοιρινού κρέατος
ΗΠΑ: Βουτιά της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη
Swisscom: Εξαγορά της Vodafone Italia έναντι €8 δισ.
Χούθι: Θα διευρυνθούν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία
Ελαφρά ανάκαμψη της κατανάλωση στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο
Hilton Worldwide Holdings: Εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Graduate Hotels έναντι $210 εκατ.
Άνοδος 2,8% για τιμές του αργού
Η άνοδος στην Ευρώπη οδηγεί τις μετοχές στις διεθνείς αγορές σε νέα υψηλά επίπεδα