Το μποϊκοτάζ των κινεζικών προϊόντων από την Ινδία ίσως της γυρίσει μπούμερανγκ

Μια εκστρατεία μποϊκοταρίσματος των κινεζικών προϊόντων αρχίζει να επεκτείνεται στην Ινδία. Διάφορες ομάδες στην Ινδία αναζητούν οικονομικά εργαλεία για να τιμωρήσουν την Κίνα αφότου μια ανταλλαγή πυρών στα σύνορα των δύο χωρών στα Ιμαλάια άφησε νεκρούς 20 Ινδούς στρατιώτες και άγνωστο αριθμό Κινέζων στρατιωτών στις 15 Ιουνίου. Οι δύο πλευρές συζητούν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης, αλλά οι διαπραγματεύσεις μπορεί να μην ολοκληρωθούν πριν τον ερχόμενο χειμώνα.

Εντωμεταξύ, μια ομάδα με την επωνυμία Swadeshi Jagram Manch, που ανήκει στο δεξιό εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα Rashtriya Swayamsevak Sangh, ηγείται των φωνών εκείνων που ζητούν μποϊκοτάρισμα των κινεζικών προϊόντων. Την Κυριακή, η οργάνωση διαδήλωσε στο Νέο Δελχί και μέλη της έκαψαν τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είχαν εισαχθεί από την Κίνα.

«Κάνουμε έκκληση στον λαό της Ινδίας να μποϊκοτάρει τα προϊόντα Made in China» είπε ο Vikas Chaudhary, ένας εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης. «Θέλουμε να πλήξουμε οικονομικά την Κίνα ώστε να καταλάβει ότι δεν θα τη γλιτώσει έτσι για τον θάνατο των στρατιωτών μας κερδίζοντας παράλληλα χρήματα μέσα από τα προϊόντα της».

Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Ινδίας έλαβε το πιο ακραίο- μέχρι τώρα- μέτρο κατά της Κίνας, ως αντίποινα για το συμβάν, απαγορεύοντας πάνω από 50 εφαρμογές κινεζικών εταιρειών από τα διαδικτυακά καταστήματα Google Play και Apple App στην Ινδία. Πλέον, οι Ινδοί χρήστες δεν έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές κινεζικών κολοσσών, όπως το TikTok της ByteDance, το WeChat της Tencent και το UC Browser της Alibaba, μια μηχανή αναζήτησης με πάνω από 130 εκατομμύρια χρήστες στην Ινδία.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Πληροφοριών της Ινδίας δεν συνέδεσε την απαγόρευση με την πρόσφατη ένταση στα σύνορα, αλλά είπε ότι έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση λόγω των ανησυχιών ότι οι εφαρμογές «έκλεβαν και μετέδιδαν τα δεδομένα των χρηστών με μη εγκεκριμένο τρόπο σε διακομιστές στο εξωτερικό».

Ο Nikhil Gandhi, επικεφαλής της TikTok India, δήλωσε ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με όλες τις απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων, και δεν έχει διαμοιραστεί πληροφορίες χρηστών με καμία ξένη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της κινεζικής.

Τα μποϊκοτάζ από καταναλωτές και οι απαγορεύσεις λήψης εφαρμογών είναι, αναμφίβολα, κινήσεις δίχως μεγάλο τίμημα για την Ινδία. Όμως, η προσπάθεια της χώρας να αποσυνδεθεί περαιτέρω από την Κίνα θα συναντήσει πολλές και μεγάλες προκλήσεις.

Από τις εφοδιαστικές αλυσίδες φαρμάκων μέχρι τη χρηματοδότηση του τεχνολογικού κλάδου, η οικονομία της Ινδίας εξαρτάται έντονα από την Κίνα. Και η σχέση Κίνας-Ινδίας είναι, με οικονομικούς όρους, μονοδιάστατη υπέρ της πρώτης. Το Πεκίνο, με άλλα λόγια, έχει το πάνω χέρι οικονομικά και εμπορικά.

«Στην Ινδία, υπάρχει βαθιά απέχθεια προς τις εισαγωγές από την Κίνα κι αυτό το αίσθημα διευρύνεται» λέει ο Amitendu Palit, ερευνητής στο Ινστιτούτο Νοτιοασιατικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. «Όμως, όσο κι αν η Ινδία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, δεν είναι σε θέση να επιτύχει κάτι τέτοιο».

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους