Το Cirque du Soleil υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας

Η εταιρεία με ιστορία 36 χρόνων επλήγει από την κρίση καθώς είχε ολοκληρώσει μια σειρά εξαγορών με στόχο τη διαφοροποιήσή της από τα αρχικά show ακροβατικών οι οποίες όμως αύξησαν τα χρέη της.

Ένα από τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα στις ζωνταντές παραστάσεις, η Cirque du Soleil Entertainment Group υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού την ανάγκασε να ακυρώσει τα σόου που είχε προγραμματίσει σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία με έδρα το Μόντρεαλ, που ελέγχεται από την εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων TPG Capital, ζήτησε δικαστική προστασία επικαλούμενη τον νόμο Companies’ Creditors Arrangement Act στον Καναδά. Η αίτηση θα εκδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Κεμπέκ την Τρίτη και η εταιρεία θα αιτηθεί επίσης την άμεση προσφυγή της στον αμερικανικό νόμο (Chapter 15).

Οι εταιρείες ψυχαγωγίας που απευθύνονται σε μεγάλα πλήθη ήταν από τα πρώτα επιχειρηματικών θύματα του ιού. Η Cirque du Soleil απέλυσε 4.679 υπαλλήλους – περίπου το 95% του εργατικού δυναμικού της – στις 19 Μαρτίου μετά το κλείσιμο 44 παραγωγών προκειμένου να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές εντολές σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Η εταιρεία, η οποία εξελίχθηκε από έναν θίασο καλλιτεχνών του δρόμου (street performers) σε έναν παγκόσμιο γίγαντα στην ζωντανή ψυχαγωγία, σύναψε μια συμφωνία με τους κορυφαίους μετόχους της – την TPG, Fosun International Ltd. με έδρα τη Σαγκάη και την Caisse de Depot et Placement του Κεμπέκ. Η Investissement Quebec (IQ), επενδυτικός και χρηματοδοτικός βραχίονας της κυβέρνησης του Κεμπέκ συμμετέχει ως δανειστής, δήλωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τους όρους της πρότασης, οι χορηγοί θα παρέχουν 300 εκατ. δολάρια ρευστότητας στην αναδιαρθρωμένη επιχείρηση για να υποστηρίξουν μια επιτυχημένη επανεκκίνηση και να αναλάβουν ορισμένες από τις υποχρεώσεις της Cirque, δήλωσε η εταιρεία.

Η IQ θα ενεργούσε ως πάροχος χρεών, δανείζοντας τα 200 εκατ. δολάρια από τα 300 εκατ. δολαρίων, ενώ οι μέτοχοι αποκτούν ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας με έναν συνδυασμό μετρητών, χρεών και μετοχών. Οι υπάρχοντες εξασφαλισμένοι πιστωτές της Cirque du Soleil θα λάβουν 50 εκατ. δολάρια μη εξασφαλισμένου χρέους, εκτός από το μερίδιο συμμετοχής έως 45% στην αναδιαρθρωμένη εταιρεία.

Η εταιρεία με ιστορία 36 χρόνων επλήγει από την κρίση καθώς είχε ολοκληρώσει μια σειρά εξαγορών με στόχο τη διαφοροποιήσή της από τα αρχικά show ακροβατικών οι οποίες όμως αύξησαν τα χρέη της.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους