Χειρότερη από το αναμενόμενο η απώλεια ωρών εργασίας διεθνώς λόγω της πανδημίας

"Ο αριθμός των ωρών εργασίας που χάθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως", ενώ η εξαιρετικά αβέβαιη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους "δεν θα είναι αρκετή" για να επιστρέψει την οικονομία στα προ πανδημίας επίπεδα, ακόμη και στα καλύτερα σενάρια και ο παραμένει κίνδυνος να συνεχιστεί η απώλεια θέσεων εργασίας μεγάλης κλίμακας, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ - ILO).

Σύμφωνα σημερινή έκθεση του ILO, σημειώθηκε πτώση κατά 14% στις παγκόσμιες ώρες εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ισοδύναμη με την απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης (εκτίμηση χειρότερη από αυτή της προηγούμενης έκθεσης για πτώση 10,7% και 305 εκατομμύρια θέσεις εργασίας).

Σύμφωνα με τον ILO, τα νέα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την επιδεινούμενη κατάσταση σε πολλές περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Περιφερειακά, οι απώλειες χρόνου εργασίας για το δεύτερο τρίμηνο ήταν: Αμερική (18,3%), Ευρώπη και Κεντρική Ασία (13,9%), Ασία και Ειρηνικός (13,5%), Αραβικά κράτη (13,2%) και Αφρική (12,1%).

Σύμφωνα με τον ILO, στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η μείωση των ωρών εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο ισοδυναμεί με την απώλεια 45 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η μεγαλύτερη απώλεια στην περιοχή εκτιμάται ότι σημειώθηκε στη Νότια Ευρώπη (18,0%), ακολουθούμενη από τη Βόρεια Ευρώπη (15,3%), τη Δυτική Ευρώπη (14,3%), την Κεντρική και Δυτική Ασία (13,6%) και την Ανατολική Ευρώπη (11,6 %).

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον κόσμο (93%) συνεχίζει να ζει σε χώρες με κάποιο είδος lockdown στοΝ χώρο εργασίας, με την Αμερική να αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους περιορισμούς.

H έκθεση του οργανισμού παρουσιάζει τρία σενάρια για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020: βασικό, απαισιόδοξο και αισιόδοξο. Τονίζει ότι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πορεία των πανδημικών και κυβερνητικών πολιτικών επιλογών.

Το βασικό μοντέλο - το οποίο προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις, την άρση των περιορισμών στο χώρο εργασίας και την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων - προβλέπει μείωση των απωλειών σε ώρες εργασίας 4,9% (ισοδύναμο με 140 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ) σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2019.

Το απαισιόδοξο σενάριο αναλαμβάνει ένα δεύτερο πανδημικό κύμα και την επιστροφή των περιορισμών που θα επιβραδύνουν σημαντικά την ανάκαμψη. Η συνέπεια θα είναι η πτώση των ωρών εργασίας κατά 11,9% (340 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης).

Το αισιόδοξο σενάριο προϋποθέτει ότι οι δραστηριότητες των εργαζομένων συνεχίζονται γρήγορα, ενισχύοντας σημαντικά τη συνολική ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με αυτήν την εξαιρετικά γρήγορη ανάκαμψη, η παγκόσμια απώλεια ωρών εργασίας θα μειωθεί στο 1,2% (34 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης).

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι οι γυναίκες εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία, δημιουργώντας τον κίνδυνο να χαθεί μέρος της μέτριας προόδου όσον αφορά την ισότητα των φύλων τις τελευταίες δεκαετίες και να επιδεινωθούν οι ανισότητες των φύλων που σχετίζονται με την εργασία.

Ο σοβαρός αντίκτυπος του COVID-19 στις γυναίκες εργαζόμενες σχετίζεται με την υπερεκπροσώπησή τους σε ορισμένους από τους οικονομικούς τομείς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως στέγαση, τρόφιμα, πωλήσεις και μεταποίηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 510 εκατομμύρια ή 40% όλων των απασχολούμενων γυναικών εργάζονται στους τέσσερις τομείς που πλήττονται περισσότερο, σε σύγκριση με το 36,6% των ανδρών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη