Σκάνδαλο Wirecard: Διώχνει τον επόπτη, αναλαμβάνει η Bafin

Ο ιδιώτης επόπτης δεν έκανε τη δουλειά του, τουλάχιστον στο τελευταίο σκάνδαλο που συγκλονίζει την επιχειρηματικότητα στη Γερμανία.

Κάτω από τη συστημική πίεση που δημιουργεί η τεράστια απάτη στον όμιλο ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard, το Βερολίνο σπεύδει τώρα να αναθεωρήσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εποπτεύει τις λογιστικές εταιρείες, καθώς αναζητά «ριζικές λύσεις» για να περιορίσει τις επιπτώσεις στην φήμη της οικονομίας της από το σκάνδαλο.

Η κυβέρνηση θα καταγγείλει τη σύμβασή της με τον επόπτη για τις λογιστικές πρακτικές, την Επιτροπή Εφαρμογής Χρηματοπιστωτικών Ανακοινώσεων (FREP) από αυριο Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση για το θέμα.

Στη συνέχεια, η αρμοδιότητα διερεύνησης και εξακρίβωσης των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών θα περάσει απευθείας στην BaFin, τη γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Wirecard, κάποτε το αγαπημένο παιδί του ευρωπαϊκού fintech, κήρυξε πτώχευση την περασμένη εβδομάδα, καθώς παραδέχθηκε ότι 1,9 δισ. Ευρώ σε μετρητά πιθανότατα «δεν υπάρχει». Η εταιρεία χρωστά περίπου €4 δισ. σε πιστωτές.

Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές κατηγορήθηκαν ότι απέτυχαν να εποπτεύσουν επαρκώς τον όμιλο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, ο οποίος παρακολουθείται και ελέγχεται από έναν από τους τέσσερις διεθνείς λογιστικούς κολοσσούς την EY κατά την τελευταία δεκαετία.

Γιέργκ Κούκις: Το μοντέλο ιδιωτικής εποπτείας δε λειτούργησε
Η FREP, ένας ιδιωτικός φορέας που έχει αναλάβει την κρατική λειτουργία της παρακολούθησης των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιριών για λογαριασμό της κυβέρνησης.

«Αυτό που έδειξε η υπόθεση της Wirecard είναι το εξής. . . Η αυτορρύθμιση από τους ελεγκτές δεν λειτουργεί σωστά », δήλωσε ο Γιέργκ Κούκις, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στους Financial Times. «Επομένως, αναπόφευκτα θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι φορείς που επί του παρόντος ρυθμίζουν τη βιομηχανία θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν στην τρέχουσα μορφή τους».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας επιβεβαίωσε ανεπίσημα στο Reuters ότι έχει έρθει σε συννενόηση με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ για την άμεση καταγγελία της σύμβασης με τη FREP.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο