Saudi Aramco: Στον τομέα των πετροχημικών με deal $70 δισ.

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 70% της Saudi Basic Industries Corp. έναντι 69,1 δισ. δολαρίων από την Saudi Aramco. Η Aramco θα πληρώσει το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας σε διάφορες δόσεις μεταξύ Αυγούστου 2020 και Απριλίου 2028, όπως δήλωσε η εταιρεία προς το χρηματιστήριο στο Ριάντ.

Την περασμένη Τετάρτη, η Aramco ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την αγορά 2,1 δισ. μετοχών, ή 70 τοις εκατό, της SABIC για 259 δισ. riyal (69,1 δισ. δολάρια). Η συμφωνία είχε τεθεί σε εφαρμογή από πέρυσι όταν ο πετρελαϊκός γίγαντας συμφώνησε να αναλάβει την πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία πετροχημικών από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF).

Η πρώτη δόση των 7 δισ. δολαρίων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Αυγούστου του τρέχοντος έτους όπως ανακοίνωσε η Aramco ενώ το κρατικό ταμείο, γνωστό ως Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, θα παράσχει στην εταιρία ένα δάνειο για την επικείμενη εξαγορά.

Η Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, συμφώνησε τον Μάρτιο του περασμένου έτους να πληρώσει 123,4 ριάλ, ανά μετοχή για το μερίδιο της PIF στη SABIC, που ισοδυναμεί με 69,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι υπόλοιπες μετοχές του κατασκευαστηρίου χημικών θα παραμείνει εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, όπου διαπραγματεύεται επίσης η μετοχή της Aramco.

Ο πετρελαϊκός γίγαντας υπέγραψε συμφωνία πέρυσι με το κρατικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF), για να αναλάβει την πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία πετροχημικών.

Ο Abdulaziz al-Gudaimi, Senior Vice President of Downstream της Saudi Aramco τόνισε, η απόκτηση μετοχών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου καθώς αποτελεί μια κίνηση κλειδί στην αναπτυξιακή φιλοδοξία της εταιρείας, με την πρόσβαση στην αγορά πετροχημικών, τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της ζήτησης πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού