Eurostat: Σημαντική πρόοδος της ΕΕ στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης την τελευταία πενταετία

Σημαντική πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων της "Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης - SDG" την τελευταία πενταετή περίοδο  καταγράφεται σε έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόοδος για ορισμένους στόχους ήταν ταχύτερη από ό, τι για άλλους. Επιπλέον, σε συγκεκριμένους τομείς εντός των στόχων, η ΕΕ απομακρύνθηκε από τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης.

Η Eurostat καταγράφει ότι η ΕΕ σημείωσε σημαντική πρόοδο τα τελευταία 5 χρόνια προς τη γενική επίτευξη του SDG 16 "Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί". Η καλή πρόοδος, αν και πολύ πιο αργή, ήταν ορατή για τον SDG 1 "εξάλειψη της φτώχειας" και τον SDG 3 "καλή υγεία και ευημερία", τον SDG 2 "εξάλειψη της πείνας" και τον SDG 8 "αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη". Για οκτώ SDGs, η ΕΕ σημείωσε συνολική μέτρια πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τέτοιες μέτριες τάσεις είναι ορατές για τον SDG 11 "Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες", SDG 4 "Εκπαίδευση ποιότητας", SDG 17 "Συνεργασία για τους στόχους", SDG 12 "Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή", SDG 7 "Προσιτή και καθαρή ενέργεια", SDG 10 "Μειωμένες ανισότητες", SDG 15 "η ζωή στη γη" και SDG 9 "Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές".

Για τον SDG 13 "Δράση για το κλίμα", δεν σημειώθηκε πρόοδος τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ για το SDG 5 Ισότητα των φύλων" η ΕΕ απομακρύνθηκε από τους στόχους.

Στην περίπτωση δύο στόχων - SDG 6 "Καθαρό νερό και αποχέτευση" και SDG 14 "Ζωή κάτω από το νερό" - οι συνολικές τάσεις δεν μπορούν να υπολογιστούν λόγω ανεπαρκών δεδομένων τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η χώρα  απομακρύνεται από τα SDGs 15, 10 και 4 αλλά οι τιμές δεικτών βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο του εύρους (οι δε στόχοι 10 και 4 βρίσκονται οριακά σε πρόοδο), απομακρύνεται από τους στόχους 5, 12 και 7 και οι τιμές των δεικτών είναι προς το κατώτερο άκρο του εύρους, έχει σημειώσει σαφή πρόοδο στους στόχους 3, 1, και 8 και οι τιμές δεικτών βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο του εύρους και τέλος, έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά είναι προς το κατώτερο άκρο του εύρους στους στόχους 2, 11, 16, και 9.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στους στόχους 10, 7, 3 και 11 με τις τιμές στο υψηλότερο άκρο του εύρους και έχει σημειώσει πρόοδο στους στόχους 5, 12, 16, 1, 9, 4 και 8 όντας όμως στο κατώτερο άκρο του εύρους επιδόσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ