Οι Βρετανοί αντιμέτωποι με το υψηλότερο χρέος των τελευταίων 57 ετών

Η κρίση του κορωνοϊού οδήγησε στην εκτόξευση του χρέους της Βρετανίας καθώς το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να λάβει άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως φοροελαφρύνσεις, κάλυψη εκατομμυρίων μισθών εργαζομένων και έργα υποδομής, τα οποία χρηματοδότησε μέσω της αύξησης δανεισμού.

Το βρετανικό έλλειμμα φούσκωσε κι άλλο τον Μάιο, ανεβάζοντας το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1963.

Ο δανεισμός της κυβέρνησης ανήλθε σε 55,2 δισ. στερλίνες τον περασμένο μήνα και τα φορολογικά έσοδα έκαναν βουτιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Ο συνολικός δανεισμός ανήλθε σε 103,7 δισ. στερλίνες από τον Απρίλιο που ξεκινά το οικονομικό έτος και πρόκειται για το μεγαλύτερο διμηνιαίο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η αύξηση αντανακλά το κόστος των παρεμβάσεων του ΥΠΟΙΚ, Ρίσι Σουνάκ, με στόχο της στήριξη της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή, το κράτος πληρώνει τους μισθούς 12 εκατ. εργαζομένων, ενώ αναμένεται να εφαρμοστούν και νέες φοροελαφρύνσεις και να γίνουν πρόσθετα έργα υποδομών.

Οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν πάνω από 50% τον Μάιο και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 28%. Το καθαρό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων της Τράπεζας της Αγγλίας, έκανε άλμα στο 100,9% του ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Το έλλειμμα στην τρέχουσα χρήση, που προβλεπόταν στα 55 δισ. στερλίνες όταν ανέλαβε ο Σουνάκ, τώρα προσεγγίζει τα 270 δισ. στερλίνες ή 14% του ΑΕΠ. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μεταξύ, έκθεση του ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών προειδοποιεί ότι μια επίμονη οικονομική δυσπραγία μπορεί να σημάνει διατήρηση των αυξημένων επιπέδων δανεισμού και στο μέλλον.

Μια αργή ανάκαμψη μπορεί να σημάνει ότι ο δανεισμός μπορεί να φτάσει σε επιπλέον 70 δισ. στερλίνες το οικονομικό έτος 2024-2025, ενώ μια ταχύτερη ανάκαμψη μπορεί να σημάνει υψηλότερο δανεισμό κατά 40 δισ.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο