«Βόμβα» στα σχέδια της ΕΕ για φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών

Σοκ προκάλεσε στην Ευρώπη η κίνηση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις για την επιβολή ενός διεθνούς ψηφιακού φόρου, ενώ απείλησαν και για αντίποινα, σε περίπτωση που η ΕΕ προχωρήσει μονομερώς με δικά της σχέδια.  

Η κίνηση των ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε ως «πρόκληση» από τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Μπρουνό Λεμέρ επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει επιστολή από τον Αμερικανό ομόλογό του, Στίβεν Μνιούτσιν, στην οποία ανέφερε ότι έφτασαν σε αδιέξοδο και δεν υπάρχει περιθώριο για ενδιάμεση συμφωνία.

Ο Μνιούτσιν απέστειλε επιστολή και στους ομολόγους του σε Ιταλία, Βρετανία και Ισπανία, μετέδωσαν χθες οι FT.
ΗΠΑ και ΕΕ διαφωνούν εδώ και καιρό για το θέμα της φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών. Στις αρχές του 2019, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κατόρθωσαν να εφαρμόσουν την επιβολή φόρου στην ΕΕ και μετέφεραν τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΟΟΣΑ, επιδιώκοντας μια διεθνή προσέγγιση.

Στο μεταξύ, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να εφαρμόσουν έναν ψηφιακό φόρο. Όπως στην περίπτωση της Γαλλίας – που ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία η οποία προχώρησε σε κάτι τέτοιο.

Η γαλλική απόφαση, ωστόσο, πυροδότησε εντάσεις με τις ΗΠΑ. Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαουζερ, είχε πει ότι ο νέος φόρος ήταν άδικος για τις αμερικανικές εταιρείες κι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να επιβάλουν δασμούς σε ορισμένα γαλλικά προϊόντα ως απάντηση.

Οι δυο χώρες, τον Ιανουάριο, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες σε επίπεδο ΟΟΣΑ κι έτσι οι προτάσεις για εμπορικούς δασμούς και ψηφιακούς φόρους «πάγωσαν».

Την ίδια ώρα, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία ανέπτυξαν τη δική τους πρόταση για ψηφιακό φόρο σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες στον ΟΟΣΑ. Ο οργανισμός αναμένεται να ανακοινώσει μια πρόταση αργότερα μέσα στο έτος.

Ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις του ΟΟΣΑ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα ερευνήσουν την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο για εφαρμογή ή πρόταση για επιβολή νέων φόρων σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

«Το περίμενα αυτό, αλλά όχι τόσο σύντομα», ανέφερε στο CNBC, o αναλυτής στο Eurasia Group, Ντέιβιντ Λίβινγκστοουν.

«Με την πιο σημαντική χώρα – τις ΗΠΑ – να μην συμμετέχει πλέον στις πολυμερείς συζητήσεις και με τον ΠΟΕ ουσιαστικά στο περιθώριο εν μέσω της αναζήτησης του επόμενου Γενικού Διευθυντή, οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν άλλες χώρες να καταρτίσουν δικά τους σχέδια, μέσω της απειλής για αντίποινα»,πρόσθεσε ο ίδιος.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού