Σεντένο: Οι δημοσιονομικοί κανόνες θα επιστρέψουν, αλλά δεν θα είναι οι ίδιοι

Την ελπίδα ότι η κρίση του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε ουσιαστικό οικονομικό συντονισμό και τελικά σε έναν πραγματικό και μόνιμο προϋπολογισμό της ευρωζώνης, εξέφρασε μιλώντας το Politicο, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, εκτιμώντας ότι η πρόταση της Κομισιόν να συνδέσει τις επιχορηγήσεις του NGEU (του μέσου ανάκαμψης) με τις  συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, "θα μπορούσε να κάνει αυτό το σύστημα να λειτουργήσει τελικά". Ο Μάριο Σεντένο εκτίμησε μάλιστα ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες, που σήμερα έχουν ανασταλεί λόγω COVID, θα επιστρέψουν, όμως αυτό θα γίνει πολύ αργά και σταδιακά και δεν θα είναι οι ίδιοι, καθώς ο χρόνος στο ενδιάμεσο θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την επικαιροποίησή τους για την οικονομία στην μετά - COVID εποχή.  

"Αντιμετωπίζουμε οικονομίες και κίνητρα. Αν θέλετε κάτι να είναι σχετικό, χρειαζόμαστε μια δημοσιονομική διάσταση σε αυτές τις συστάσεις και τώρα το έχουμε και δεν μπορούμε να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία", είπε. "Ωστόσο, χρειαζόμαστε έναν μόνιμο, όχι προσωρινό, προϋπολογισμό στη ζώνη της ευρωζώνης", δήλωσε ο Σεντένο. Υποστήριξε ότι ο προγραμματισμένος προϋπολογισμός της ευρωζώνης (BICC) δεν εξαφανίστηκε αλλά συγχωνεύτηκε σε κάτι μεγαλύτερο - το NGEU και μπορεί να επανέλθει μετά τον COVID.

"Δεν αποτελεί έκπληξη» που το ταμείο ανάκαμψης θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο: επειδή η δομή είναι τόσο παρόμοια, η μόνη ερμηνεία που θα ήθελα να παράσχω είναι ότι πήγαμε από ένα έμβρυο - έναν μόνιμο προϋπολογισμό ύψους € 17 δισεκατομμύρια, σε κάτι που είναι σχεδόν 45 φορές μεγαλύτερο, το οποίο είναι προσωρινό, αλλά συνεπάγεται επίσης μια διάσταση της κοινής έκδοσης χρέους. Και αυτό σημαίνει ότι αυτό το ζήτημα είναι εδώ για να μείνει μαζί μας",  σημείωσε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η χρονική στιγμή  δεν είναι η σωστή για να διοριστεί κανείς μόνιμος Πρόεδρος του Eurogroup: "πιστεύω ειλικρινά ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα του συντονιστή να είναι Υπουργός", είπε. "Επειδή θεωρείται ως ένας από το γκρουπ και αυτό είναι σημαντικό όταν οδηγείς μεγάλες νύχτες και μεγάλες συζητήσεις - είναι πολύ πιο εύκολο αν είσαι μεταξύ ίσων".
Σημείω σε δε ότι η ύπαρξη προϋπολογισμού της ευρωζώνης είναι προϋπόθεση για την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει υπουργό Οικονομικών. Κάνουμε βήματα σε αυτό, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί".

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Κομισιόνδήλωσε: "Μπορώ μάλλον να το ονομάσω ευρωπαϊκή στιγμή. Επειδή προορίζεται για Ευρωπαίους, χρηματοδοτείται από Ευρωπαίους και υποστηρίζεται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εάν είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο, θα έχουμε σίγουρα μια πολύ ισχυρή ευρωπαϊκή στιγμή. Τώρα δεν είναι η ώρα για μια υπαρξιακή κρίση", σημείωσε για την επικείμενη συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις ανάκαμψης της Κομισιόν. "Δεν είναι καιρός να αμφισβητήσουμε εάν αυτό σημαίνει ότι  κάνουμε την Κομισιόν πιο ισχυρή ή τα κράτη να έχουν λιγότερο λόγο στη διαδικασία. Τα θεσμικά όργανα είναι εκεί και πρέπει να παίξουν τους ρόλους τους".

"Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εξαιρετικά απαιτητικό όσον αφορά την άσκηση των διαπραγματεύσεων. Είναι δύσκολο", είπε ο Σεντένο, ευχόμενος στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ.Μισέλ να βρει κοινό έδαφος. "Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να το καταφέρει".

Τέλος σημειώνει ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα επιστρέψουν, αλλά: η αποκατάσταση των πλέον σε μεγάλο βαθμό παραβλεφθέντων κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος "πρέπει να είναι μια σταδιακή διαδικασία. Δεν μπορούμε απλά να πατήσουμε ξανά το διακόπτη. Πρέπει να είναι μια σταδιακή διαδικασία, για να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη δεν κινδυνεύει.  Και οι κανόνες δεν θα είναι οι ίδιοι. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να ολοκληρώσουμε την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, για να διασφαλίσουμε ότι παραμένουν κατάλληλοι σε ένα πλαίσιο μετά την κρίση", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ