Ενίσχυση χρηματοοικονομικών ερευνών στην καταπολέμηση εγκλήματος

Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών ερευνών για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του νομικού πλαισίου για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που έχει παγώσει ενόψει ενδεχόμενης μεταγενέστερης δήμευσης, να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του νομικού πλαισίου για τη διασύνδεση των εθνικών μητρώων κεντρικών τραπεζικών λογαριασμών, γεγονός που θα επιταχύνει την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές πληροφορίες και θα διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία, να διερευνήσει κατά πόσον ορισμένες πτυχές του έργου των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών (ΜΧΠ) θα μπορούσαν να προσαρμοστούν περαιτέρω ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών, να ξαναρχίσει μια συζήτηση με τα κράτη μέλη σχετικά με την ανάγκη για νομοθετικό περιορισμό των πληρωμών σε μετρητά σε επίπεδο ΕΕ και να εξετάσει την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης του νομικού πλαισίου για εικονικά περιουσιακά στοιχεία.

Το Συμβούλιο καλεί επίσης τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία και να διασφαλίσουν ότι οι χρηματοοικονομικές έρευνες, ως οριζόντια προτεραιότητα στον κύκλο πολιτικής της ΕΕ για το οργανωμένο έγκλημα - EMPACT, αποτελούν μέρος κάθε είδους ποινικών ερευνών σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα. Καλεί δε την Ευρωπόλ να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συμβουλίου, τα έσοδα από οργανωμένα εγκλήματα εντός της ΕΕ έχουν φτάσει στα 110 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και τα ποσοστά δήμευσης παραμένουν πολύ χαμηλά. Επομένως, οι χρηματοοικονομικές έρευνες έχουν ύψιστη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ ενίσχυσε σημαντικά το νομικό της πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και για την πρόσβαση των αρχών επιβολής του νόμου σε χρηματοοικονομικές πληροφορίες. Ωστόσο, μπορούν να εξεταστούν περαιτέρω βελτιώσεις, αναφέρει το Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ