EE: Δύο έρευνες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την Apple

Την έναρξη δυο ερευνών για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την Apple και συγκεκριμένα από το Αpp Store και από την εφαρμογή Apple Pay, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει αν οι κανόνες της Apple για τους προγραμματιστές που διανέμουν τις εφαρμογές τους μέσω του App Store, παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Βάσει των κανόνων της Apple, οι δημιουργοί εφαρμογών υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τα συστήματα της εταιρείας, με χρέωση συνδρομής 30%, με εταιρείες σαν αυτή του Spotify, που ανταγωνίζονται άμεσα τις εφαρμογές της Apple (Apple Music), να το θεωρούν άδικο.

Αναφορικά με το θέμα, τοποθετήθηκε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, λέγοντας ότι «φαίνεται ότι η Apple έχει αποκτήσει έναν ρόλο 'κλειδοκράτορα' σε ό,τι αφορά τη διανομή των εφαρμογών και του περιεχομένου για τους χρήστες δημοφιλών συσκευών Apple. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες της Apple δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στις αγορές, στις οποίες η Apple ανταγωνίζεται με άλλους δημιουργούς εφαρμογών, όπως στο πεδίο του Apple Music ή του Apple Books».

Για τις έρευνες τοποθετήθηκε και η Apple λέγοντας ότι η επιτροπή ανταποκρίνεται σε ανυπόστατες κατηγορίες από έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, η Apple ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας, δημιουργούμε πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες σε μερικές από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές στον κόσμο. Ακολουθούμε τις επιταγές του νόμου σε ό, τι κάνουμε και ‘αγκαλιάζουμε’ τον ανταγωνισμό σε κάθε στάδιο, επειδή πιστεύουμε ότι μας ωθεί να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

«Αναπτύξαμε το App Store έχοντας κατά νου δύο στόχους: να είναι ένα ασφαλές και αξιόπιστο μέρος για τους καταναλωτές, όπου θα μπορούν να ανακαλύπτουν και να κατεβάζουν εφαρμογές, και μια μεγάλη ευκαιρία για επιχειρηματίες και προγραμματιστές. Είμαστε βαθιά περήφανοι για τους αμέτρητους προγραμματιστές που έχουν καινοτομήσει και γνώρισαν την επιτυχία μέσω της πλατφόρμας μας. Και καθώς μεγαλώσαμε μαζί, συνεχίσαμε να παρέχουμε καινοτόμες νέες υπηρεσίες - όπως το Apple Pay - που παρέχουν την καλύτερη εμπειρία στους καταναλωτές, ενώ πληρούν τα πρότυπα του τομέα της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας», προσθέτει στην εν λόγω δήλωση η Apple.

«Στο τέλος της ημέρας, ο στόχος μας είναι απλός: Οι καταναλωτές μας να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη εφαρμογή ή υπηρεσία της επιλογής τους, σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Χαιρετίζουμε την ευκαιρία να δείξουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσα έχουμε κάνει για να κάνουμε αυτόν τον στόχο πραγματικότητα», καταλήγει η εταιρεία-κολοσσός.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάλογες έρευνες έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και σε άλλες εταιρείες, όπως η Amazon, η Facebook και η Google.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ