Δύο έρευνες της Koμισιόν κατά Apple για το Apple Pay και το Αpple store

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα οι υπηρεσίες των οποίων προΐσταται η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαγκρέτε Βέσταγκερ, ανακοίνωσαν σήμερα έρευνα κατά της Apple για το Apple Store και το Apple Pay. 

Αναλυτικά, η Κομισιόν ξεκίνησε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα για να αξιολογήσει εάν η συμπεριφορά της Apple σε σχέση με το Apple Pay παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Η έρευνα αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και άλλα μέτρα της Apple για την ενσωμάτωση της Apple Pay σε εφαρμογές και ιστότοπους εμπόρων σε iPhone και iPad, τον περιορισμό πρόσβασης της Apple στη λειτουργία Near Field Communication (NFC) ("tap and go") σε iPhone για πληρωμές σε καταστήματα και υποτιθέμενες αρνήσεις πρόσβασης στο Apple Pay.

Η έρευνα αφορά τις παραπάνω συμπεριφορές της Apple στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Μετά από μια προκαταρκτική έρευνα, η Κομισιόν ανησυχεί ότι οι όροι, οι προϋποθέσεις και άλλα μέτρα της Apple που σχετίζονται με την ενσωμάτωση της Apple Pay για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε εμπορικές εφαρμογές και ιστότοπους σε συσκευές iOS / iPadOS ενδέχεται να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό και να μειώσουν την επιλογή και την καινοτομία.

Επιπλέον, το Apple Pay είναι η μόνη λύση πληρωμής για κινητά που μπορεί να έχει πρόσβαση στην τεχνολογία "tap and go" NFC που είναι ενσωματωμένη σε κινητές συσκευές iOS για πληρωμές σε καταστήματα. Η έρευνα θα επικεντρωθεί επίσης σε φερόμενους περιορισμούς πρόσβασης στο Apple Pay για συγκεκριμένα προϊόντα αντιπάλων σε έξυπνες κινητές συσκευές iOS και iPadOS.

Εάν αποδειχθούν, οι υπό έρευνα πρακτικές ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ σχετικά με αντι-ανταγωνιστικές συμφωνίες μεταξύ εταιρειών (άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)) ή / και για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρα 102 ΣΛΕΕ).

Σε ό,τι αφορά την 2η έρευνα για διανομή εφαρμογών μέσω του App Store οι έρευνες αφορούν ιδίως την υποχρεωτική χρήση του ιδιόκτητου συστήματος αγοράς εντός εφαρμογής της Apple και περιορισμούς στην ικανότητα των προγραμματιστών να ενημερώνουν τους χρήστες iPhone και iPad για εναλλακτικές φθηνότερες δυνατότητες αγοράς εκτός των εφαρμογών.

Οι έρευνες ακολουθούν ξεχωριστά παράπονα από το Spotify και από έναν διανομέα ηλεκτρονικών βιβλίων/ ηχητικών βιβλίων σχετικά με την επίδραση των κανόνων του App Store στον ανταγωνισμό στη ροή μουσικής και τα ηλεκτρονικά βιβλία / ηχητικά βιβλία.

Η Κομισιόν θα ερευνήσει συγκεκριμένα δύο περιορισμούς που επέβαλε η Apple στις συμφωνίες της με εταιρείες που επιθυμούν να διανείμουν εφαρμογές σε χρήστες συσκευών Apple:
  • υποχρεωτική χρήση του ιδιόκτητου συστήματος αγοράς εντός εφαρμογής "IAP" της Apple για τη διανομή επί πληρωμή ψηφιακού περιεχομένου. Η Apple χρεώνει στους προγραμματιστές εφαρμογών προμήθεια 30% για όλα τα τέλη συνδρομής μέσω IAP.
 
  • περιορισμούς στην ικανότητα των προγραμματιστών να ενημερώνουν τους χρήστες για εναλλακτικές δυνατότητες αγοράς εκτός εφαρμογών. Ενώ η Apple επιτρέπει στους χρήστες να καταναλώνουν περιεχόμενο όπως μουσική, ηλεκτρονικά βιβλία και ηχητικά βιβλία που αγοράζονται αλλού (π.χ. στον ιστότοπο του προγραμματιστή εφαρμογών) επίσης στην εφαρμογή, οι κανόνες της εμποδίζουν τους προγραμματιστές να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με τέτοιες δυνατότητες αγοράς, οι οποίες είναι συνήθως φθηνότερες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους