Δασμός-ορόσημο από Ευρώπη στην Κίνα

Προειδοποίηση στην Κίνα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τις παγκόσμιες εμπορικές φιλοδοξίες της, με μία πρωτοφανή απόφαση για δασμούς, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις κινεζικές επιδοτήσεις σε εξαγωγικές εταιρείες.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, για πρώτη φορά τη Δευτέρα η ΕΕ έβαλε στόχο τη λεγόμενη ενίσχυση στρέβλωσης της αγοράς από μία χώρα σε εξαγωγείς που βρίσκονται σε άλλο κράτος. Μέχρι σήμερα, αυτοί οι ευρωπαϊκοί δασμοί έχουν επικεντρωθεί μόνο στις επιδοτήσεις που παρέχονται από μία χώρα, στην οποία εδρεύουν οι εξαγωγείς.

Η διαμάχη αφορά τις εισαγωγές υαλοϋφασμάτων από την Αίγυπτο στην ΕΕ, ένα βιομηχανικό προϊόν που χρησιμοποιείται σε όλα, από ανεμογεννήτριες έως τον αθλητικό εξοπλισμό. ΟΙ δύο Αιγύπτιοι εξαγωγείς τέτοιων προϊόντων είναι θυγατρικές της China Jushi Co. και Zhejiang Hengshi Fiberglass Fabrics Co.

Η Jushi Egypt for Fiberglass Industry SAE και η Hengshi Egypt Fiberglass Fabrics SAE εδρεύουν στη ζώνη οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Κίνας-Αιγύπτου στο Σουέζ, η οποία αποτελεί μέρος του αμφιλεγόμενου παγκόσμιου σχεδίου ανάπτυξης υποδομής «Belt and Road» της Κίνας.

Η ΕΕ δήλωσε ότι οι Jushi Egypt και Hengshi Egypt έλαβαν οικονομικά οφέλη από την κινεζική και την αιγυπτιακή κυβέρνηση και ότι η ενίσχυση, μαζί με επιδοτήσεις για υφάσματα από ίνες γυαλιού που αποστέλλονται απευθείας από την Κίνα, είναι άδικες για τους παραγωγούς του μπλοκ, όπως η Ahlstrom-Munksjo Oyj με έδρα τη Φινλανδία.

Επίσης, στους κατασκευαστές της ΕΕ που υπέστησαν ζημιά ήταν και η European Owens Corning Fiberglas με έδρα το Βέλγιο καθώς και η Chomarat Textiles Industries, όπως ενημέρωσε η Κομισιόν.

Στην απόφασή της να επιβάλει δασμούς κατά των επιδοτήσεων στα υαλοϋφάσματα της Αιγύπτου, η Επιτροπή αφιέρωσε ένα αρκετά μεγάλο τμήμα στην παραγωγή ενός επιχειρήματος. Σύμφωνα με αυτό, ο νόμος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου παρέχει στην ΕΕ το περιθώριο να λάβει υπόψη την κινεζική βοήθεια στην Jushi Egypt και Hengshi Egypt κατά τον υπολογισμό του επιπέδου φόρου και στις δύο εταιρείες. Το ποσοστό είναι 10,9%.

Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης τη Δευτέρα, η ΕΕ επέβαλε ένα ξεχωριστό σύνολο φόρων κατά των επιδοτήσεων που κυμαίνεται από 17% έως 30,7% σε υαλοϋφάσματα από την Κίνα.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Άμεσο το πλήγμα της επίθεσης του Ισραήλ στις αγορές – Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων