Μερικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων από 1η Ιουλίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις της για μια «σταδιακή και μερική» άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέπ Μπορέλ. Θα αρθούν οι περιορισμοί με ορισμένες τρίτες χώρες λαμβάνοντας υπόψη «έναν ορισμένο αριθμό αρχών και κριτηρίων» και με βάση μια «κοινή προσέγγιση» μεταξύ των κρατών μελών, εξήγησε.

Η απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών προς την ΕΕ, που ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου, επιβλήθηκε στις 17 Μαρτίου με συντονισμένο τρόπο από τα κράτη μέλη και την Κομισιόν για την καταπολέμηση της διάδοσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού και παρατάθηκε δύο φορές.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 συμφώνησαν να συντονισθούν γι' αυτό το σταδιακό άνοιγμα των χωρών τους στους ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες εκτός του χώρου Σένγκεν και της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί παρά μόνο να γνωμοδοτήσει, καθώς η τελική απόφαση ανήκει σε κάθε κράτος μέλος.

Η επίτροπος Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως οι χώρες δεν είναι όλες σύμφωνες όσον αφορά τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη για το άνοιγμα των συνόρων. Όσον αφορά τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, «σε κράτη μέλη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την άρση των ελέγχων», επισήμανε ο Μπορέλ, προσθέτοντας πως η Κομισιόν «θεωρεί πως οι διαδικασίες αυτές θα οριστικοποιηθούν στη διάρκεια του Ιουνίου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη
ΔΝΤ: Ανθεκτική η παγκόσμια οικονομία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
Όλι Ρεν: Οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τη μείωση των επιτοκίων
Τα υψηλότερα από τα τέλη του 2021 τα κέρδη της Goldman Sachs
Η BP μείωσε 10% τους εργαζόμενους στον τομέα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
Αξιοποίηση ρωσικών «παγωμένων» κεφαλαίων συζητούν ΔΝΤ - Παγκόσμια Τράπεζα
Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή