Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου: Απαραίτητη η Ένωση Κεφαλαιαγορών στην ΕΕ

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Ένωση Κεφαλαιαγορών περισσότερο από ποτέ", σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από το Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου (HLF) που εγκαθιδρύθηκε από την Κομισιόν και του οποίου προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος του EWG, Tomas Wieser. "Η Ένωση Κεφαλαιαγορών ήταν απαραίτητη στην ΕΕ για πολλούς λόγους, για πολλά χρόνια και ήδη έχει καθυστερήσει πολύ", τονίζει η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σημειώνοντας ότι "δεδομένου πως τώρα αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση σε 90 χρόνια, είναι πλέον ζωτικής σημασίας και εξαιρετικά επείγον να το επιτύχουμε. 

Το HLF προτείνει ένα στοχοθετημένο σχέδιο βασικών μέτρων για να κινηθεί αποφασιστικά η Ένωση Κεφαλαιαγορών προς την ολοκλήρωση. Σε σύγκριση με άλλες εκθέσεις, αυτή η αναφορά είναι πολύ πιο αναλυτική και περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα για όλα τα βασικά παραδοτέα στοιχεία.

Αναλυτικά, οι συστάσεις ομαδοποιούνται σε τέσσερις ομάδες που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της κεφαλαιαγοράς, όπως τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, την υποδομή αγοράς, τη συμμετοχή των μεμονωμένων επενδυτών και τα εμπόδια στις διασυνοριακές επενδύσεις.

"Αυτά τα λεπτομερή μέτρα είναι το αποτέλεσμα διεξοδικών συζητήσεων για επτά μήνες και αντιπροσωπεύουν υψηλό βαθμό συναίνεσης μεταξύ των μελών του HLF. Με λίγα λόγια, είναι αυτό που πρέπει να εφαρμόσει επειγόντως η ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα εμπόδια στις κεφαλαιαγορές της", αναφέρει η έκθεση.

Το HLF έχει εντοπίσει διάφορους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των εμποδίων, ιδίως μέσω της ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών της ΕΕ στις κεφαλαιαγορές, την απλοποίηση των υφιστάμενων κανόνων και τη μείωση της νομικής αβεβαιότητας από διαφορετική εφαρμογή και επιβολή κανόνων σε όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον προτείνει αντιμετώπιση ακούσιων συνεπειών της ισχύουσας νομοθεσίας και υψηλού κόστους συμμόρφωσης, βελτίωση της πρόσβασης και μείωση του κόστους των πληροφοριών, επανεξέταση των επενδυτικών φραγμών και κίνητρα  χρήσης νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Το HLF σημειώνει στην έκθεση ότι το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι πολύ τραπεζοκεντρικό κάτι που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την οικονομία της ΕΕ στο μέλλον, ενώ "δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει στην οικονομία την ποικιλία και το βάθος των χρηματοοικονομικών μέσων που απαιτούνται για μια ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη". "Υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις τράπεζες να δημιουργήσουν νέο κεφάλαιο για δανεισμό. Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι οι κατακερματισμένες και ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές στην ΕΕ και η ανεπαρκής χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων θα αποδυναμώσουν και θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη της ΕΕ και θα θέσουν την ΕΕ σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με άλλες οικονομίες με καλύτερα διαφοροποιημένες χρηματοδοτικές δομές", προειδοποιεί η έκθεση.

Το "Capital Markets Union θα διευκολύνει τις εταιρείες της ΕΕ να ανταγωνιστούν και να ηγηθούν παγκοσμίως, ωφελώντας τους πολίτες της ΕΕ και είναι επίσης απαραίτητο για την επιτυχία του Banking Union και για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι οικονομικών κρίσεων", αναφέρει. "Ξεκινώντας τώρα και παρέχοντας ένα τολμηρό πακέτο νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για την οικοδόμηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, θα υποστηριχθεί η ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη και η βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον".

Σημειώνει δε ότι "η ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών απαιτεί έγκαιρη, πλήρη και ακλόνητη πολιτική υποστήριξη στο υψηλότερο επίπεδο σε ένα σαφές σχέδιο. Αυτή η διαδικασία είναι κρίσιμη".

"Η συμφωνία πρέπει να φτάσει σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών διαπραγματεύσεων. Στο παρελθόν, το συμφέρον της προστασίας των εθνικών κανόνων και δομών των κρατών μελών υπερίσχυσε του στόχου της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της ολοκλήρωσης των κεφαλαιαγορών της ΕΕ. Αυτές οι δυναμικές πρέπει να αντιστραφούν. Ενώ διασφαλίζεται ο σεβασμός των θεμελιωδών αρχών της αναλογικότητας και της επικουρικότητας, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον στόχο της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της ολοκλήρωσης των κεφαλαιαγορών της ΕΕ", καταγράφει η έκθεση.

"Η πρόοδος θα διασφαλιστεί μόνο εάν η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεσμευτούν εκ των προτέρων και από κοινού για ένα τολμηρό και ακριβές πακέτο μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού χρονοδιαγράμματος παράδοσης, που θα παρακολουθείται και θα επιβάλλεται από όλα τα θεσμικά όργανα. Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να δεσμευτούν να εφαρμόσουν γρήγορα και πιστά τα συμφωνηθέντα μέτρα και να εφαρμόσουν συμπληρωματικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ακόμη πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ", προειδοποιούν τα μέλη του HLF.

Οι προτεινόμενες συστάσεις αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που έχουν αποθαρρύνει τους χρηματοοικονομικούς χειριστές από την ανάληψη ή την αύξηση της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας, ιδίως σε διασυνοριακή βάση που έχουν μειώσει την ελκυστικότητα των αγορών της ΕΕ για ξένους επενδυτές και έχουν εμποδίσει τους χρηματοοικονομικούς φορείς της ΕΕ να ανταγωνίζονται παγκοσμίως σε ισότιμη βάση.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο