Παγκόσμια Τράπεζα: «Βλέπει» ύφεση 5,2% διεθνώς

Η παγκόσμια οικονομία θα υποχωρήσει κατά 5,2% φέτος, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία της Covid-19 είχε «γρήγορες και μαζικές συνέπειες» παρά τα άνευ προηγουμένου προγράμματα στήριξης των τοπικών οικονομιών.

Στην έκθεσή της για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι στις αναπτυγμένες οικονομίες η μείωση θα είναι της τάξης του 7% ενώ στις αναδυόμενες 2,5%. Πρόκειται για τη «βαθύτερη» ύφεση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και 70 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτή η αναθεωρημένη πρόβλεψη δείχνει ότι οι ζημίες για την παγκόσμια οικονομία θα είναι χειρότερες απ’ ό,τι εκτιμούσε τον Απρίλιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έκανε λόγο για παγκόσμια συρρίκνωση της τάξης του 3% για το 2020. Προειδοποιούσε, όμως παράλληλα ότι οι προβλέψεις του χαρακτηρίζονται από «ακραία αβεβαιότητα» και πως τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερα.

Περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν γενικότερα την ύφεση και τις περιόδους ισχνών αγελάδων στην οικονομική ανάπτυξη, το ΔΝΤ επεσήμανε πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στα συστήματα υγείας, τις υποδομές, τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την εκπαίδευση και την έρευνα ώστε να βελτιωθεί η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία ακολούθησε ως επί το πλείστον πτωτική τάση.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές