ΕΚΤ: Μονόδρομος η ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Στην ανακοίνωση περαιτέρω νομισματικών κινήτρων για την τόνωση της οικονομίας αναμένεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ, που συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, έχει χρησιμοποιήσει λιγότερο από το ένα τρίτο του κεφαλαίου των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (840 δισεκατομμύρια δολάρια) που προορίζονται για το προγράμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία που ξεκίνησε τον Μάρτιο και θα στηρίξει τις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ενδεχομένως να περιμένει τη συνεδρίαση του Ιουλίου ή του Σεπτεμβρίου για να εξετάσει εαν το κεφάλαιο για το πρόγραμμα είναι αρκετό για να καταπολεμήσει την ύφεση που μαστίζει πολλά ευρωπαϊκά κράτη λόγω της πανδημίας.

Ομοίως,οι πιέσεις των αγορών που ώθησαν την ΕΚΤ να αντιδράσει, έχουν πλεον εξασθενίσει, κυρίως λόγω της αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας και επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησίασε μια κοινή δημοσιονομική απόκριση μέσω ενός ταμείου ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η πώληση ομολόγων της Ιταλίας την Τετάρτη προσέλκυσε ρεκόρ ζήτησης.

Ωστόσο, αν δεν γίνει η αναμενόμενη αύξηση των πόρων του προγράμματος ομολόγων, ενδεχομένως κάτι τέτοιο να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά, ανάλογη με εκείνη του Μαρτίου, όταν η η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε εμμέσως να μην ενεργήσει για την στήριξη των περιφερειακών αγορών της Ευρωζώνης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ίδια η τράπεζα έχει δημιουργήσει προσδοκίες για την αύξηση του κεφαλαίου του προγράμματος, με του αξιωματούχους της ΕΚΤ να έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να ενισχύσουν το πρόγραμμα έαν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ενώ τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, η ανάκαμψη ενδεχομένως να είναι οδυνηρά αργή. Σε δήλωσή της, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ύφεση στην ευρωζώνη φέτος πιθανότατα να βρίσκεται ανάμεσα στα μεσαία και τα χειρότερα σενάρια της ΕΚΤ, σημειώνοντας συρρίκνωση περίπου 10%.

Επιπλέον, το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει ακόμη να πάρει έγκριση και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ που ακόμα και όταν τεθεί σε ισχύ, τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα από το ερχόμενο έτος.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές