ΕΚΤ: Πέντε ερωτήματα που θα καθορίσουν την επόμενη κίνηση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και οι επενδυτές προσδοκούν περισσότερα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας μπροστά στο καταστροφικό πέρασμα της πανδημικής κρίσης. Από την άλλη, το δημοσιονομικό πακέτο των 1,85 τρισ. ευρώ που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαλαρώνει την πίεση προς την ΕΚΤ για άμεσο δράση.

Πολλοί όμως οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ έχει βάσιμα επιχειρήματα να προχωρήσει στην αύξηση του συμπληρωματικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δεδομένου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο με ρυθμούς-ρεκόρ, ενώ προβλέπονται ακόμη χειρότερες επιδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο. Η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προειδοποιήσει για ύφεση έως και 12% φέτος.

Οι απαντήσεις στα πέντε παρακάτω ερωτήματα θα είναι καθοριστικές για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

1. Τι περιθώρια έχει η ΕΚΤ στην επέκταση του προγράμματος αγοράς ενεργητικού;
Εάν καθυστερήσει μια απόφαση για πρόσθετα μέτρα στήριξης, η ΕΚΤ εντείνει τις πιέσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες να συνδράμουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα χρονικά περιθώρια να αξιολογήσει πώς οι ομολογιακές εκδόσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επηρεάσουν τις αγορές της. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση κατά 500 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης(PEPP), το ύψος του οποίου ανέρχεται προς το παρόν στα 750 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές της ΑΒΝ Amro προβλέπουν διπλασιασμό του προγράμματος.

2. Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης χαλαρώνει τις πιέσεις για την ΕΚΤ;
Η ΕΚΤ έχει εδώ και καιρό «πετάξει το μπαλάκι» στις κυβερνήσεις, καλώντας τους ηγέτες της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για τη στήριξη της ανάπτυξης. Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα γενναίο βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παρ' όλα αυτά, το σχέδιο χρειάζεται την ομόφωνη στήριξη των χωρών-μελών της Ε.Ε. και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καθυστερήσει την ανάληψη πρόσθετης δράσης από πλευράς ΕΚΤ, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Εφόσον οι χώρες-μέλη δώσουν το «πράσινο φως», τότε πρόκειται για ένα μείζον βήμα προς την κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης του χρέους ως βασικού χρηματοδοτικού εργαλείου. Η προοπτική κοινών ευρω-ομολόγων θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ΕΚΤ σε περισσότερες αγορές υπερεθνικών(supranational) ομολόγων. 

3. Θα μπορούσε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει και «έκπτωτους αγγέλους» στο QE;
Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα εταιρειών που έχασαν την αξιολόγηση investment-grade στη διάρκεια της πανδηίας. Πολλοί όμως αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι σε αγορές ριψοκίνδυνου χρέους.

Η ΕΚΤ απογοήτευσε τον Απρίλιο τις αγορές όταν επέλεξε να μην συμπεριλάβει τους επονομαζόμενους «έκπτωτους αγγέλους» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Γερούν φαν ντεν Μπροκ της ING αναμένει ότι εταιρικό χρέος της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ θα βρεθεί μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες εκτός της κατηγορίας υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης(investment-grade).

4. Ti δείχνουν οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις;
Η γενική διευθύντρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένει ύφεση μεταξύ 8% και 12% για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2020, έναντι προηγούμενη πρόβλεψης για συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 5% με 12%.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις που θα παρουσιάσει την Πέμπτη η ΕΚΤ το πιθανότερο θα αντανακλούν τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της κ. Λαγκάρντ, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης πρόσθετων μέτρων νομισματικής στήριξης.

Η προσοχή θα εστιασθεί και στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, καθώς η ΕΚΤ θα πρέπει να παρουσιάσει στρατηγική για αύξηση των τιμών καταναλωτή, που κινούνται κοντά στο μηδέν, σε χαμηλά τετραετίας.

5. Πώς επηρεάζει την ικανότητα της ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειασθεί η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας;
Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Μάιο αμφισβητεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, ενώ συνιστά απειλή και για το ισχυρό «μπαζούκα» της κεντρικής τράπεζας, το πρόγραμμα ΡΕΡΡ για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Η ΕΚΤ έχει χρονικά περιθώρια έως τον Αύγουστο να επιχειρηματολογήσει υπέρ του QE. Στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, η κ. Λαγκάρντ θα δεχθεί πιέσεις να δώσει απαντήσεις επί του θέματος.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η ΕΚΤ προετοιμάζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για συνέχιση του προγράμματος αγοράς ενεργητικού χωρίς τη γερμανική κεντρική τράπεζα(Bundesbank).

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα δώσει έμφαση στην ανεξαρτησία της και τη δέσμευσή της στα προγράμματα στήριξης.

«Η απόφαση του δικαστηρίου περιπλέκει εν αλλά δεν σταματά τη διαδικασία ούτε την πορεία της ΕΚΤ», υποστηρίζει ο Ιλάν Σόλοτ, στρατηγικός αναλυτής στην Brown Brothers Harriman.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ