FT: Οι Ευρωπαίοι αποταμιεύουν για τις δύσκολες ημέρες

Με τις επιπτώσεις της πανδημίας να οδηγούν την οικονομία σε βαθιά ύφεση, οι Ευρωπαίοι φοβούμενοι για δύσκολες ημέρες, αποταμιεύουν χρήματα, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση των καταθέσεων. Η τάση αποταμίευσης ενισχύει τους φόβους ότι οι καταναλωτές δεν θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως αναφέρουν οι «FT» σε δημοσίευμά τους.

Οι ρυθμοί αύξησης των καταθέσεων στις πέντε μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, σημαντικά πάνω του μέσου όρου τον Μάρτιο, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Αύξηση των καταθέσεων σημειώθηκε και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 2,84 δισ. ευρω τον Μάρτιο, στα 145,08 δισ. ευρώ από 142,2 δισ. ευρώ του προηγουμένου μηνός. 

Στη Γαλλία, οι καταθέσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τον μακροπρόθεσμο μηνιαίο μέσο όρο των 3,8 δισ. ευρώ. Από την έναρξη του lockdown και έως τα μέσα Μαϊου, το σύνολο των καταθέσεων στις γαλλικές τράπεζες αυξήθηκε περισσότερο από 60 δισ. ευρώ.

Στην Ιταλία -την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι οι Ιταλοί έβαλαν στην άκρη 16,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, ποσό επίσης αυξημένο σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο 3,4 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις των ισπανικών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά δέκα δισ. ευρώ, ενώ ρεκόρ αύξησης καταθέσεων καταγράφηκε στη Βρετανία, με τις καταθέσεις των βρετανικών νοικοκυριών να αυξάνονται κατά 13,1 δισ. στερλίνες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Στη Γερμανία η εικόνα είναι κάπως διαφορετική, με σημαντική μείωση των καταθέσεων, όμως αυτό -όπως εξηγούν οι «FT»- αποτελεί ένδειξη ότι οι Γερμανοί προτιμούν να έχουν στα χέρια τους μετρητά σε καιρούς κρίσης, ένα φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και κατά την κορύφωση της πιστωτικής κρίσης του 2008. Η κυκλοφορία μετρητών αυξήθηκε κατά 39,7 δισ. ευρώ στο διάστημα μεταξύ τελών Ιανουαρίου και αρχών Μαϊου, όπως δείχνουν τα στοιχεία της γερμανικής κεντρικής τράπεζας(Bundesbank).

Η εντυπωσιακή αύξηση των καταθέσεων αποτελεί δυσοίωνη ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ενδεχομένως να μην συνεισφέρουν με αυξημένες δαπάνες στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας. 

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η απροθυμία των καταναλωτών να δαπανήσουν τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει στερεί από τα καταστήματα λιανικής την πολυπόθητη ώθηση που χρειάζονται για να ανακάμψουν από τη χειρότερη ύφεση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στις εαρινές της προβλέψεις, η Κομισιόν προβλέπει αύξηση των καταθέσεων από το 12,8% του διαθέσιμου εισοδήματος το 2019 στο ιστορικό υψηλό του 19% φέτος, προτού υποχωρήσει στο 14,5% την επόμενη χρονιά. 

Ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος Allianz προβλέπει ότι έως τα τέλη του 2020, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα έχουν αποταμιεύσει 400 δισ. ευρώ επιπλέον, ποσό που ισοδυναμει΄στο 3% της οικονομίας της Ε.Ε. Η ιδιωτική κατανάλωση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχει υποχωρήσει κατά το ένα-τρίτο, εξαιτίας του Lockdown που κράτησε κλειστές τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στο σπίτι, αναφέρει η Αllianz.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές