Σεντένο: Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε σκηνικό μεγάλων οικονομικών εντάσεων

«Εάν αποτύχουμε να διορθώσουμε τις ανισότητες, θα διαλύσουμε την ενιαία μας αγορά και θα δημιουργήσουμε το σκηνικό για μεγάλες πολιτικές και οικονομικές εντάσεις. Θα περάσουμε σε μια οικονομική κρίση» αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η υπεροχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των εθνικών νομοθεσιών, ενώ σημειώνει ότι «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μιλάμε για τις ενέργειες της ΕΚΤ την οποία η Συνθήκη μας αναγνωρίζει ως ένα πλήρως ανεξάρτητο όργανο».

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην Γαλλογερμανική πρόταση, επισημαίνοντας ότι είναι «ένα σαφές βήμα προς τα εμπρός, προτείνοντας καινοτόμες λύσεις όπως η κοινή έκδοση χρέους για καλύτερη διαχείριση του κόστους αυτής της κρίσης. Αυτό θα ήταν αδιανόητο πριν από αυτήν την κρίση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να μας προσφέρουν λίγη άνεση. Το μήνυμα είναι απλό: η βοήθεια βρίσκεται στο δρόμο»

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι «στόχος μου είναι να διασφαλίσω ότι το Eurogroup θα λάβει θέση στη στήριξη ενός ισχυρού ταμείου ανάκαμψης. Εάν αποτύχουμε να διορθώσουμε τις ανισότητες, θα διαλύσουμε την ενιαία αγορά μας και θα θέσουμε το σκηνικό για σημαντικές πολιτικές και χρηματοοικονομικές εντάσεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ. Θα περπατήσουμε σε μια οικονομική κρίση. Διακυβεύονται πολλά. Ευτυχώς, είμαι πεπεισμένος ότι όλες οι χώρες το καταλαβαίνουν αυτό γιατί όλοι επωφελούνται από την ενιαία αγορά και την οικονομική και νομισματική ένωση».

Σε ερώτηση εάν η πανδημία θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες χωρών ότι η Κύπρος, η Ελλάδα, Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, οι οποίες χρειάστηκαν οικονομική βοήθεια στην τελευταία κρίση, ο κ Σεντένο σημείωσε ότι «Η διόρθωση των ανισορροπιών από την κρίση του δημόσιου χρέους ήταν πολύ σημαντική και διαρθρωτικής φύσης. Τα κληροδοτήματα της κρίσης, όπως η ανεργία, το δημόσιο χρέος και τα κόκκινα δάνεια υποχώρησαν γρήγορα. Για να χρηματοδοτήσουμε την ανάκαμψή μας, θα χρειαστεί να αυξήσουμε το χρέος μας συλλογικά στην ΕΕ. Εάν πετύχουμε, δεν θα διακυβευθούν προηγούμενες προσπάθειες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής bad bank ο κ Πορτογάλος πολιτικός υποστήριξε ότι «Το τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν. Οι τράπεζες δεν ήταν η αιτία ή ο ενισχυτής της κρίσης COVID-19, αλλά μάλλον πηγή σταθερότητας μέσω της παροχής ρευστότητας στις εταιρείες», ενώ σημείωσε ότι «Όλοι γνωρίζουμε τις συζητήσεις που έγιναν στο παρελθόν για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας. Δεν θα κλείσω την πόρτα σε οποιαδήποτε πιθανή λύση, αλλά υπάρχει χρόνος να λάβουμε κάθε απόφαση».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται