anner-cyta-vodafone

Το 8% της απασχόλησης στην ΕΕ εργάζονταν στον τομέα παρασκευής τροφίμων το 2019

InBusinessNews  22/05/2020 13:30
Το 8% της απασχόλησης στην ΕΕ εργάζονταν στον τομέα παρασκευής τροφίμων το 2019

Το 8% της απασχόλησης στην ΕΕ εργάζονταν στον τομέα παρασκευής τροφίμων το 2019

InBusinessNews  22/05/2020 13:30
Το 2019, σύνολο 15,9 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών απασχολούνταν στον τομέα εφοδιασμού τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αντιπροσωπεύοντας το 8% της συνολικής απασχόλησης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

RELATED ARTICLES



Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που απασχολούνται στον τομέα της προμήθειας τροφίμων εργάζονται σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία, κυνήγι και συναφείς υπηρεσίες (46%). Την ίδια ώρα, οι θέσεις εργασίας στην παρασκευή προϊόντων διατροφής αντιστοιχούσαν στο 26% της απασχόλησης αυτού του τομέα, ακολουθούμενες από θέσεις εργασίας σε: λιανική πώληση τροφίμων, ποτών και καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα (15%), χονδρική πώληση τροφίμων, ποτών και καπνού (8% ), παραγωγή ποτών (3%), χονδρική πώληση πρώτων υλών και ζώντων ζώων (2%) και αλιεία και υδατοκαλλιέργεια (1%). Τα άτομα που απασχολούνται σε μπαρ και εστιατόρια δεν περιλαμβάνονται στον τομέα εφοδιασμού τροφίμων.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στον εφοδιασμό τροφίμων ήταν άνδρες (59%) αν και η κατανομή των φύλων ποικίλλει ανάλογα με τις δραστηριότητες: η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια κατέγραψαν το 88% των ανδρών, ενώ η λιανική πώληση τροφίμων, ποτών και καπνού κατέγραψε 63% γυναίκες. Όσον αφορά την κατανομή ανά ηλικιακή ομάδα, πάνω από το ένα τρίτο (38%) των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ ήταν ηλικίας 35 έως 49 ετών, ενώ τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω αντιπροσώπευαν το 34% και τα άτομα ηλικίας 15-34 ετών 28%.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων στον εφοδιασμό τροφίμων (23%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (18%) και την Πολωνία (14%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο και τη Σουηδία (από 3%) και τη Δανία (4%).

Η Γερμανία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ όπου οι γυναίκες κυριαρχούσαν στην προσφορά τροφίμων (52%, έναντι 48% των ανδρών), ενώ η Ιρλανδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό ανδρών (78%), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (72%) και το Λουξεμβούργο (69%).

Επιπλέον, μόνο πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Δανία, Μάλτα, Κάτω Χώρες και Σουηδία) είχαν τους εργαζομένους τους ηλικίας 15-34 να κυριαρχούν στον τομέα εφοδιασμού τροφίμων. Στην πλειοψηφία (16 στα 27) των κρατών μελών της ΕΕ, τα μεγαλύτερα μερίδια εργαζομένων στον εφοδιασμό τροφίμων ήταν στην ηλικιακή ομάδα 35-49, με τα υψηλότερα μερίδια να αναφέρονται στη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ισπανία και την Ουγγαρία (από 43% ), ενώ σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Φινλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Πορτογαλία και Σλοβενία), τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο εργαζομένων στον εφοδιασμό τροφίμων.

Με εξαίρεση την ισπανική περιοχή της Μούρθια (24%), τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων στον εφοδιασμό τροφίμων καταγράφηκαν γενικά σε περιοχές της Ελλάδας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας:
- σε δέκα ελληνικές περιφέρειες: Δυτική Ελλάδα (34%), Πελοπόννησος (31%), Ανατολική Μακεδονία, Θράκη (28%), Ηπειρωτική Ελλάδα (27%), Θεσσαλία (26%), Δυτική Μακεδονία (23%), Βόρειο Αιγαίο (23 %), Κρήτη (23%), Κεντρική Μακεδονία (22%) και Ήπειρος (21%)

- τέσσερις περιοχές της Πολωνίας: Podlaskie (26%), Lubelskie (26%), Mazowieckie-Regional (24%) και Świętokrzyskie (22%) και


- τέσσερις περιοχές της Ρουμανίας: Βορειοανατολική (44%), Νοτιοδυτική Ολτενία (34%), Νοτιοανατολική (24%) και Νότια-Μουντενία (23%).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας