Ταμείο Ανάκαμψης: Διστακτικό «ναι» στη γαλλογερμανική πρόταση

Η γαλλογερμανική πρόταση της Δευτέρας για την αντιμετώπιση της κρίσης, την οποία έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην Ευρώπη, με τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ, όπου η Κομισιόν θα διαδραμματίζει κομβικό ρόλο καθώς θα δανείζεται εξ΄ονόματος της ΕΕ και θα διανείμει τους πόρους στα κράτη μέλη, φαίνεται ότι συγκεντρώνει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο χριστιανικών κομμάτων, του CDU και του CSU στηρίζουν τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, με υπαρκτές τις μεμονωμένες διαφωνίες βουλευτών και των δύο κομμάτων. Στην ίδια πλευρά των υποστηρικτών του σχεδίου και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι «Πράσινοι» και το κόμμα «Η Αριστερά». Επίσης υποστηρικτός της πρότασης εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα όπως μεταδίδει η Deutsche Welle επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες ετοιμάζει κοινή δήλωση με τον Γάλλο ομόλογό του Ρισάρντ Φεράν.

Στον αντίποδα το σχέδιο απορρίπτει το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ επιφυλακτική ήταν η στάση του κόμματος των Φιλελευθέρων με τον πρόεδρο του κόμματος να εκφράζει τις ανησυχίες του ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα καταστούν υπεύθυνα για το σύνολο του χρέους των εθνικών κρατών (το γνωστό επιχείρημα περί αμοιβαιοποίησης των χρεών).

Εκτός Γερμανίας τα πράγματα δεν είναι εξίσου συναινετικά
Τέσσερις χώρες που διαφωνούν με την παροχή επιχορηγήσεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, σχεδιάζουν να ανακοινώσουν το δικό τους σχέδιο για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία θα δημοσιεύσουν το δικό τους σχέδιο δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε δημοσιογράφους και σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg η ανακοίνωση αναμένεται αργότερα αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ όχι μόνο αναφέρθηκε ονομαστικά στις τέσσερις χώρες λέγοντας ότι θα πρέπει να πειστούν να στηρίξουν το σχέδιο αλλά παραδέχθηκε επιπλέον ότι αυτό θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρτς είχε ήδη αντιδράσει άμεσα ξεκαθαρίζοντας ότι και οι τέσσερις χώρες παραμένουν αντίθετες σε οποιαδήποτε δωρεάν επιχορήγηση.

Οι χώρες -μέλη της Ανατολικής Ευρώπης εμφανίζονται επίσης διστακτικές έναντι την πρόταση – καθώς ανησυχούν ότι οι δικές τους επιδοτήσεις μπορεί να εκτραπούν προς την κατεύθυνση των χώρων που πλήττονται από την πανδημία. Μετά από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Μέρκελ και με τα μέλη της ομάδας Βίσεγκραντ – Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία και Ουγγαρία – ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις είπε ότι εξακολουθεί να έχει «πολλές ερωτήσεις» σχετικά με την πρόταση.

Η Βαρσοβία ανέφερε ότι είχε σοβαρές αμφιβολίες και θα χρειαζόταν να διεξαγάγει περισσότερες συζητήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του που επικαλείται το Bloomberg παρότι εκτίμησε ότι η πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εστίασε στο γεγονός ότι θα χρειαστούν περισσότερες διαπραγματεύσεις για να διευθετηθεί το ζήτημα του πώς θα κατανεμηθούν τα κεφάλαια μεταξύ των χωρών.

Τα νεότερα κράτη-μέλη της ΕΕ (εκείνα που προσχώρησαν στην Ένωση το 2004 και το 2007), όπως αναφέρει το πρακτορείο, είναι εκείνα που μπορούν να εκτροχιάσουν μια συμφωνία, αφενός καθιστώντας την επιλεξιμότητα αυστηρότερη και αφετέρου «νερώνοντας» τη συμφωνία με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή της.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές