Η Σουηδία βλέπει το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού

Ο οργανισμός δημοσίου χρέους της Σουηδίας ετοιμάζεται για μεγάλες αναταράξεις στην αγορά κρατικού χρεόυς, καθώς η κυβέρνηση ξετυλίγει το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

«Δεν πιστεύω ότι η αγορά ομολόγων θα μείνει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις» τονίζει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Χανς Λίντμπλαντ, γενικός διευθυντής του Σουηδικού Γραφείου Εθνικού Χρέους. «Το πόσο μακροπρόθεσμες θα είναι οι συνέπειες θα εξαρτηθεί βεβαίως και από το πόσο θα τραβήξει η κρίση».

Ύστερα από πολλά χρόνια πλεονασματικών προϋπολογισμών που οδήγησαν το δημόσιο χρέος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η Σουηδία ετοιμάζεται τώρα να αυξήσει σημαντικά τον δανεισμό με μεγάλες εκδόσεις ομολόγων. Η Nordea Bank υπολογίζει ότι έως τα τέλη του 2020 θα εκδοθούν στην αγορά σουηδικά κρατικά ομόλογα αξίας 300 δισ. κορόνων (περίπου 30 δισ. δολ). Η αρχική εκτίμηση ήθελε τις εφετινές ανάγκες δανεισμού του δημοσίου στα 55 δισ. κορόνες.

Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς ακριβώς το τι θα σημάνει η έξαρση αυτή της προσφοράς ομολόγων (όλες οι χώρες αυξάνουν αισθητά τον δανεισμό τους για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα) στη ζήτηση και την τιμολόγηση των ομολόγων στις δημοπρασίες. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση το κόστος δανεισμού θα είναι πιο αυξημένο από ό,τι στις αρχές του έτους ή στα τέλη του 2019.

Αυτό για το οποίο πάντως δεν ανησυχεί η Σουηδία είναι η ρευστότητα στην αγορά, παρά τα μεγάλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού