Οι τρεις λόγοι που Γερμανία και Ολλανδία αντιτίθενται στα ευρω-ομόλογα

 
Το δίκτυο CNBC επιχειρεί να αναλύσει τους λόγους, για τους οποίους Γερμανία και Ολλανδία αντιτίθενται στην έκδοση των ευρω-ομολόγων, που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το CNBC, Γερμανία και Ολλανδία είναι οι δύο χώρες που ασκούν τη σκληρότερη κριτική στην έκδοση των ομολόγων, την ώρα που εννέα χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι αυτό το νέο εργαλείο είναι απαραίτητο για την άμβλυνση των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Οι τρεις λόγοι, τους οποίους παραθέτει το CNBC, είναι οι εξής:
 
Λαϊκισμός στο εσωτερικό

Τα εθνικιστικά κόμματα έχουν ενισχυθεί μετά την κρίση του χρέους της Ευρωζώνης από το 2011, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόμμα AfD στη Γερμανία. Αυτά τα κόμματα υποστηρίζουν ότι η παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών τους. Το AfD έχε ταχθεί κατά των ομολόγων αυτών, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά έχει ταχθεί κατά του δανεισμού από τον ESM.
Ο Κάρστεν Νίκελ αναλυτής της Teneo σημειώνει  ότι «οι Βόρειοι αντιμετωπίζουν εσωτερικές πολιτικές πιέσεις, κάτι που τους αναγκάζει να κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τους Νότιους Για τη Γερμανία και τον Βορρά, η μεταπήδηση από την κρίση του κορονοϊού στην αμοιβαιοποίηση του χρέους, απλά δεν θα λειτουργήσει πολιτικά».
 
Εύθραυστες κυβερνητικές συμμαχίες
Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας είναι επίσης αποτέλεσμα εύθραυστων κυβερνητικών συμμαχιών.
 
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2017, έχει συμμαχήσει με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα καθώς δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τα δύο άλλα κόμματα. Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός συνασπισμός του CDU και του SPD έχει δοκιμαστεί -από τις εκλογές και μετά- σε διάφορα θέματα.
Στην Ολλανδία δύο από τα τέσσερα κόμματα της συγκυβέρνησης τάσσονται υπέρ του ομολόγου, την ώρα που ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αντιτίθεται. Παράλληλα, πιέζεται από το Κόμμα της Ελευθερίας, του ακροδεξιού Χέερτ Βίλτερς.
 
Τα μέτρα της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει πρόγραμμα μαζικών αγορών ομολόγων, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ για το 2020, ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε μείωση στα κόστη δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Κατά συνέπεια, οι Ολλανδοί και Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι κάθε χώρα της Ευρωζώνης επωφελείται από τις καλές συνθήκες στις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι η έκδοση κοινού ομολόγου δεν είναι απαραίτητη.
«H αμοιβαιοποίηση του χρέους θα είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους όρους μέσω των Ευρωπαϊκών μηχανισμών και θεσμών» σημειώνει ο Κάρστεν Νίκελ της Teneo

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού