Παραίτηση και πυρά στην ΕΕ από τον κορυφαίο της επιστήμονα

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες να δημιουργήσουν ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του Covid-19.

Ο καθηγητής Mauro Ferrari, που ξεκίνησε την τετραετή θητεία του ως επικεφαλής του κορυφαίου επιστημονικού θεσμού της Ευρώπης την 1η Ιανουαρίου, υπέβαλλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen χθες (Τρίτη) το απόγευμα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Μιλώντας στους FT, ο κορυφαίος επιστήμονας εξέφρασε την εξαιρετική δυσαρέσκειά του για την αντίδραση της Ευρώπης στην Covid-19 λέγοντας μάλιστα πως «έφτασα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας ως ένθερμος υποστηρικτής της Ε, όμως η κρίση της Covid-19 άλλαξε παντελώς τις απόψεις μου, αν και συνεχίζω να στηρίζω με ενθουσιασμό τα ιδανικά της διεθνούς συνεργασίας.»

Όπως εξήγησε, η διαμάχη του με την Κομισιόν ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου «καθώς έγινε εμφανές πως η πανδημία θα ήταν μια τραγωδία πιθανότατα πρωτοφανών διαστάσεων».

Πρότεινε τότε να δημιουργηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα στο ΕΣΕ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. «Νόμιζα πως σε τέτοιες εποχές, η αφρόκρεμα των επιστημόνων του κόσμου θα πρέπει να έχουν τους πόρους και τις ευκαιρίες να πολεμήσουν την πανδημία, με νέα φάρμακα, νέα εμβόλια, νέα διαγνωστικά εργαλεία, νέες προσεγγίσεις της δυναμικής συμπεριφοράς με βάση την επιστήμη, για να αντικαταστήσουν τους αυτοσχεδιασμούς των πολιτικών ηγετών».

Ωστόσο, όπως είπε, το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΣΕ, που διοικεί το ΕΣΕ, απέρριψε ομόφωνα την ιδέα στη βάση ότι η αποστολή του, του επιτρέπει μόνο να χρηματοδοτεί “bottom-up” που προτείνονται από επιστήμονες και όχι μεγαλύτερα «top-down» προγράμματα με στόχους που τίθενται από τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Υποστήριξα πως τώρα δεν είναι η ώρα η επιστημονική διακυβέρνηση να ανησυχεί υπερβολικά για τις λεπτομέρειες της διάκρισης μεταξύ της bottom-up και της top-down έρευνας».

Ο κ. Ferrari λέει πως είχε μια δεύτερη ευκαιρία, όταν η πρόεδρος της Κομισιόν του ζήτησε της απόψεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Της ανέπτυξε ένα σχέδιο «στο οποίο συνεισέφερε ουσιαστικές οδηγίες».

«Τo γεγονός και μόνο ότι δούλεψα απ’ ευθείας μαζί της δημιούργησε εσωτερική πολιτική καταιγίδα», είπε. «Η πρόταση πέρασε σε διάφορα επίπεδα της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου πιστεύω ότι έγινε κομμάτια».

Η Κομισιόν, όπως αναφέρουν οι FT, επιβεβαίωσαν την παραίτηση του καθηγητή Mauro Ferrari, όμως δεν απάντησαν σε αιτήματα για περαιτέρω σχολιασμό.

Ο κ. Ferrari εξέφρασε την απογοήτευσή του για «την παντελή απουσία συντονισμού των πολιτικών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών, την επαναλαμβανόμενη αντίθεση σε συνεκτικές πρωτοβουλίες οικονομικής στήριξης, το διαβρωτικό μονομερές κλείσιμο των συνόρων» στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη