ILO: Ο COVID-19 θα εξαλείψει το 6,7% των ωρών εργασίας παγκοσμίως

Η κρίση COVID-19 αναμένεται να εξαλείψει το 6,7% των ωρών εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 - που ισοδυναμεί με 195 εκατομμύρια εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ILO - o Διεθνής Οργανισμός Εργασίας. 

Συγκεκριμένα στη σχετική έκθεση του ILO προβλέπονται μεγάλες μειώσεις στα Αραβικά κράτη (8,1%, ή το ισοδύναμο 5 εκατομμυρίων εργαζόμενων με πλήρη απασχόληση), στην Ευρώπη (7,8% ή 12 εκ.) και στην Ασία και τον Ειρηνικό (7,2%, 125 εκ.).

Προβλέπονται επίσης τεράστιες απώλειες σε διαφορετικές ομάδες εισοδήματος, αλλά κυρίως στις χώρες με υψηλό μεσαίο εισόδημα (7,0%, το ισοδύναμο 100 εκατομμυρίων εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης), κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τα αποτελέσματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης 2008-9.

Οι τομείς που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η στέγαση και οι υπηρεσίες τροφίμων, η βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και οι επιχειρηματικές και διοικητικές δραστηριότητες.

Η ενδεχόμενη αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας κατά το 2020 θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από τις μελλοντικές εξελίξεις και τα μέτρα πολιτικής. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος ότι τα στοιχεία του τέλους του έτους θα είναι σημαντικά υψηλότερα από την αρχική προβολή.

Περισσότερο από τα 4/5 (81%) του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των 3,3 δισεκατομμυρίων πλήττεται επί του παρόντος από το "lockdown".

«Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν καταστροφή, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ILO, Guy Ryder. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, αποφασιστικά και μαζί. Τα σωστά, επείγοντα μέτρα θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ επιβίωσης και κατάρρευσης», πρόσθεσε.

Η έκθεση του ILO (ΙLO Monitor: o COVID-19 και ο κόσμος της εργασίας) περιγράφει τον COVID-19 ως «τη χειρότερη παγκόσμια κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Συγκεκριμένα, 1,25 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται σε τομείς που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου «δραστικών και καταστροφικών αυξήσεων των απολύσεων και των μειώσεων των μισθών και των ωρών εργασίας». Πολλοί είναι σε θέσεις χαμηλής αμοιβής ή χαμηλής ειδίκευσης, όπου μια ξαφνική απώλεια εισοδήματος είναι καταστροφική.

Όσον αφορά την κατανομή, το ποσοστό των εργαζομένων σε κίνδυνο κυμαίνεται από 41% στην Αμερική έως 26% στην Ασία και τον Ειρηνικό. Άλλες περιφέρειες, ιδίως η Αφρική, έχουν υψηλότερα επίπεδα ανεπίσημης λειτουργίας, γεγονός που σε συνδυασμό με την έλλειψη κοινωνικής προστασίας, την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και τις αδύναμες δυνατότητες, δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για την υγεία και την οικονομία για τις κυβερνήσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον ανεπίσημο τομέα (κυρίως στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες) και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, αναφέρεται.

«Απαιτούνται μεγάλης κλίμακας ολοκληρωμένα πολιτικά μέτρα, τα οποία εστιάζονται σε τέσσερις πυλώνες: υποστήριξη των επιχειρήσεων, απασχόληση και εισοδήματα, τόνωση της οικονομίας και των θέσεων εργασίας, προστασία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας και κοινωνικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών για την εξεύρεση λύσεων», αναφέρει η έκθεση του ILO.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία για διεθνή συνεργασία εδώ και περισσότερα από 75 χρόνια», αναφέρει σχετικά ο Guy Ryder.

«Εάν μια χώρα αποτύχει, τότε όλοι αποτυγχάνουμε. Πρέπει να βρούμε λύσεις που να βοηθούν όλα τα τμήματα της παγκόσμιας κοινωνίας μας, ιδιαίτερα εκείνα που είναι πιο ευάλωτα ή λιγότερο ικανά να βοηθήσουν τον εαυτό τους», σημειώνει

«Οι επιλογές που κάνουμε σήμερα θα επηρεάσουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσεται αυτή η κρίση και έτσι οι ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων», προσθέτει ο ίδιος.

«Με τα σωστά μέτρα μπορούμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπό του και τα σημάδια που αφήνει. Πρέπει να επιδιώξουμε την καλύτερη ανάκαμψη, ώστε τα νέα μας συστήματα να είναι ασφαλέστερα, πιο δίκαια και πιο βιώσιμα από αυτά που επέτρεψαν να συμβεί αυτή η κρίση », καταλήγει.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ