JP Morgan: Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για «φαύλο κύκλο»

Σε διεθνές επίπεδο, σε κύκλους αναλυτών, υπάρχει η άποψη ότι η χρηματιστηριακή αγορά έπιασε το χαμηλότερο επίπεδο του «bear market» τον περασμένο μήνα, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι ο συνδυασμός μείωσης των κρουσμάτων σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης, θα οδηγήσουν σε μία απότομη ανάκαμψη των εταιρικών κερδών μέσα στο έτος.

Κάτι τέτοιο αντικρούουν οι αναλυτές της JP Morgan, οι οποίοι με σημείωμά τους προειδοποιούν τους επενδυτές να προετοιμαστούν διότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου θα κυριαρχεί το μείγμα αδύναμης ζήτησης, αδύναμων αγορών εργασίας, μειωμένων κερδών, αδύναμων πιστωτικών αγορών και χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τη JP Morgan είναι ότι η τρέχουσα κρίση προκλήθηκε από ένα σοκ στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν το 70% του ΑΕΠ στις σύγχρονες δυτικές οικονομίες, καθώς οι εργαζόμενοι σε όλη την υφήλιο δεν μπορούν να βιοποριστούν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Η δυναμική αυτή έχει οδηγήσει τους οικονομολόγους της JP Morgan να προβλέψουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αποκατασταθεί σταδιακά, όπως συνέβη στην κρίση του 2008 και δεν θα ανακάμψει απότομα, όπως συμβαίνει συνήθως μετά από φυσικές καταστροφές.

Οι αναλυτές τη JP Morgan προβλέπουν ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, στο 8,5%. Τo ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί ως και 10% προτού αρχίσει να ανακάμπτει, έναντι πτώσης 4% την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μάλιστα σύμφωνα με το Marketwatch, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν μέχρι στιγμής την αρχή μιας αρνητικής ανατροφοδότησης, όπου οι χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες οδηγούν σε χαμηλότερα εταιρικά κέρδη, χαμηλότερες εταιρικές επενδύσεις, περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας και περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Αυτός ο κύκλος μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και όταν απομακρυνθεί ο λόγος της αρχικής αδυναμίας, σημειώνουν οι αναλυτές.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη