Eurogroup: Σκηνικό σύγκρουσης για γερμανικό μπλόκο

Προς ιστορικό συμβιβασμό -ή ιστορικό ναυάγιο- οδεύει η Ευρώπη, λίγο πριν από την (τηλε-) Διάσκεψη Κορυφής της ερχόμενης εβομάδας για το θέμα του ευρωομολόγου ή άλλου «φαρμάκου» στην υγειονομική και οικονομική κρίση.

Στο Eurogroup που συνεδριάζει την Τρίτη εξ αποστάσεως, θα φανεί αν μπορούν να έρθουν πιο κοντά οι ηγεσίες της ΕΕ.

Μετά το γερμανικό «μπλόκο» στο κορωνο-ομόλογο το οποίο ζητούν 9 αρχηγοί κρατών  (και της Ελλάδος)  αλλά και το ιταλο-ισπανικό βέτο στα Κορωνο-μνημόνια, η συμβιβαστική λύση αναζητείται σε μια τριπλέτα μέτρων που μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει αθροιστικά τα 700 δισ. ευρώ:

–Αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM) και δάνεια με Μνημόνιο αλλά χωρίς Τρόικα. Η λύση αυτή στηρίζεται στο ότι ο ΕΜΣ διαθέτει «κουμπαρά» 410 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί και να δανειστεί και πολλά ακόμη εκδίδοντας ομόλογα που έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ» -σαν να ήταν ευρωομόλογα. Προϋποθέτει όμως και αυτοσυγκράτηση από τα κράτη -μέλη που θα καταφύγουν στην Προληπτική Γραμμή Στήριξης ECCL για να καλύψουν ανάγκες, αλλά όχι σπατάλες «σαν να μην υπάρχει αύριο», αφού θα πρόκειται για δανεικό χρήμα «υπό όρους» ;. Στην περίπτωση της Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα, η χρηματοδότηση αυτή θα φτάνει στα 9-15 δισ. ευρώ, αναλόγως των αποφάσεων για το ύψος των νέων δανείων.

– Νέο πανευρωπαϊκό Ταμείο αντί για ευρωομόλογο, ειδικά για τον κορωνοϊό, που θα είχε πρόσκαιρη διάρκεια ζωής 5-10 χρόνων και θα διαλυόταν μετά την κρίση. Το «ειδικού σκοπού» Ταμείο θα μπορεί και αυτό να δανείζεται με ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμίδας, για να μειώσει το δανειακό κόστος για τους πιο αδύναμους.

-Αναπτυξιακά δάνεια και κεφάλαια έως και 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που θα αποτελούσαν ένα νέου τύπου «σχέδιο Μάρσαλ» για την παλινόρθωση της ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται και η πρόταση της Κομισιόν προς τους 27 για την δημιουργία του νέου συστήματος «SURE», ενός μέσου αλληλεγγύης ύψους 100 δισ. ευρώ που θα κρατά τους εργαζόμενους στις δουλειές τους ή θα συντηρεί τα εισοδήματά τους όταν οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Μοιάζει σαν ιδέα περίπου με τα «800 ευρώ» που δίδονται στη χώρα μας ανάλογα με τους ΚΑΔ, όταν οι επιχειρήσεις θα μειώνουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους ή θα αναστέλλουν την λειοτυργία τους κλπ.

Αν το SURE programme εγκριθεί και ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά, θα μπορεί ίσως έτσι τότε και η Ελλάδα να καλύψει ή να επεκτείνει το δικό της σχέδιο με τα 800 ευρώ , καλύπτοντάς τα με κονδύλια από την ΕΕ. Να σημειωθεί ότι το κόστος του μέτρου μόνο για το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε  1,4 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ