Κομισιόν: Ειδικό Ταμείο €100 δις για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Δέσμη μέτρων ώστε να μετριασθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πακέτο περιλαμβάνει ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ στήριξης της απασχόλησης και επιδοτήσεις σε αγρότες και αλιείς.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ε.Ε. θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση φέτος εξαιτίας του Covid-19, καθώς το lockdown και τα προσωρινά «λουκέτα» επιχειρήσεων έχουν φρενάρει την οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο των 27 χωρών-μελών.

«Το βάθος και εύρος αυτής της κρίσης προϋποθέτει άνευ προηγουμένου απάντηση σε μέγεθος, ταχύτητα και αλληλεγγύη», ανέφερε η Επιτροπή στο έγγραφο όπου παρουσιάζει τα μέτρα.

Για να αποφύγει «τσουνάμι» απολύσεων από τις επιχειρήσεις τώρα που υποχρεώνονται σε αναγκαστική προσωρινή αναστολή δραστηριοτήτων, η Κομισιόν προτείνει στις χώρες της Ε.Ε. να υιοθετήσουν το γερμανικό σχέδιο, όπου οι εργοδότες μειώνουν το ωράριο εργασίας και όχι τις θέσεις απασχόλησης και η κυβέρνηση καλύπτει τη διαφορά στις μισθολογικές αποδοχές, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη.

«Μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όλες τις χώρες-μελη που θα θελήσουν να το εφαρμόσουν», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου. Για τη χρηματοδότηση του σχεδίου, η Κομισιόν θα δανεισθεί 100 δισ. ευρώ από τις αγορές με εγγυήσεις 25 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με ανώτατη αξιολόγηση τριπλού Α. Στη συνέχεια, θα χορηγήσει φθηνά δάνεια στις χώρες-μέλη, πολλά εκ των οποίων έχουν χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση.

Μόλις μια κυβέρνηση αιτηθεί δανείου ώστε να μπορεί να καλύπτει τις μισθολογικές διαφορές, η Κομισιόν θα αποφασίζει το ποσό και όρους του δανείου και θα καταθέτει προς έγκριση την πρόταση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση των επιδοτήσεων σε αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Παράλληλα, θα καλύπτει έως και το 75% των αποζημιώσεων για τους αλιείς, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας για ενδεχόμενη, προσωρινή απώλεια εργασίας, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από τις κυβερνήσεις. Παρόμοια βοήθεια προβλέπεται και για τα εκτροφεία σολωμού και παρόμοιες επιχειρήσεις του κλάδου.

«Αυτά τα μέτρα θα συμβάλουν στην προστασία χιλιάδων θέσεων εργασίας στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ε.Ε., διατηρώντας την επάρκεια τροφίμων», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος, Βιρτζίνιους Σινκεβίσιους.

Τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη και θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Φεβουαρίου, ενώ θα είναι διαθέσιμα έως τέλη Δεκεμβρίου. 
 


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών στον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού