anner-cyta-vodafone

Εννέα ηγέτες της Ε.Ε. ζητούν έκδοση ομολόγων για τον κορωνοϊό

InBusinessNews  26/03/2020 07:25
Εννέα ηγέτες της Ε.Ε. ζητούν έκδοση ομολόγων για τον κορωνοϊό

Εννέα ηγέτες της Ε.Ε. ζητούν έκδοση ομολόγων για τον κορωνοϊό

InBusinessNews  26/03/2020 07:25

Εννέα Κράτη Μέλη της ΕΕ ζητούν τη δημιουργία νέου κοινού πιστωτικoύ μέσου, που θα μπορούσε να ονομαστεί `coronabond` θα εκδοθεί από θεσμικό όργανο της ΕΕ και θα συγκεντρώσει κεφάλαια προς όφελος όλων των K-M, με στόχο εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από την πανδημία του COVID-19.

RELATED ARTICLESΣυγκεκριμένα, οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, συνυπογράφουν κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 και των συνεπειών του στην οικονομία και την κοινωνία.

Οι 9 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ζητούν καλύτερο συντονισμό στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών και της λήψης περιοριστικών μέτρων τόσο στην εισαγωγή όσο και στην άρση τους, δεσμεύονται να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά στο εμπόριο και ζητούν τη  δημιουργία κοινού πιστωτικού μέσου για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κρίσης, της διατήρησης θέσεων εργασίας και την αναθέρμανση της οικονομίας στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την επιστολή προς τον κ. Μισέλ, τα Κ-Μ σημειώνουν ότι η πανδημία του Κορωνοϊού αποτελεί μία πρωτοφανή απειλή η οποία απαιτεί έκτακτα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής του στο εσωτερικό και μεταξύ των Eυρωπαϊκών Kρατών. ζητούν να ενισχυθούν όλες οι δομές Υγείας, να εξασφαλιστεί η παραγωγή και η πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του σοκ στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σημειώνουν επίσης ότι είναι ανάγκη οι πρακτικές εναντίον της πανδημίας να ευθυγραμμιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία, τις πρόσφατες αναλύσεις και την γρήγορη και διεξοδική ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι κάτι απαραίτητο -ειδικά τώρα, στη φάση έξαρσης του φαινομένου. Ο συντονισμός, για τον οποίο, μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, δώσατε ήδη το έναυσμα, στις τηλεδιασκέψεις των ηγετών, συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια.

Απαραίτητο είναι επίσης, αύριο, όταν αποσυρθούν τα ακραία σημερινά μέτρα, να μην υπάρξει μια βιαστική επιστροφή στα προηγούμενα δεδομένα, αλλά και να αποτραπεί ο κίνδυνος επανεισαγωγής του ιού από άλλες χώρες.

Καλούμε, λοιπόν, την Koμισιόν να καταλήξει σε σαφείς, συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές. Σε μια κοινή βάση για τη συλλογή και την ανταλλαγή ιατρικών και επιδημιολογικών πληροφοριών. Και σε μια ενιαία στρατηγική που θα αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον την κλιμακωτή εξέλιξη της επιδημίας.

Επίσης αναφέρουν ότι η διατήρηση της ενιαίας αγοράς είναι θεμελιώδης προκειμένου να παρασχεθεί σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Και είναι η πιο ισχυρή εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη οποιουδήποτε είδους.

Δεσμευόμαστε, συνεπώς, συμπληρώνουν, να διατηρήσουμε τα εσωτερικά μας σύνορα ανοιχτά στο εμπόριο, στην πληροφόρηση και στις απαραίτητες μετακινήσεις πολιτών, ειδικά εκείνων που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι οι βασικές αλυσίδες εμπορίου και επικοινωνίας θα μείνουν πλήρως ενεργές εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Η παγκόσμια κρίση που ζούμε, απαιτεί συντονισμένη απάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρουν τα Κ-Μ.

Τέλος, τα Κ-Μ καλούνται να ενεργήσουν ώστε κανείς εργαζόμενος να μη χάσει την δουλειά του από την προσωρινή παύση λειτουργίας ολόκληρων τομέων της οικονομίας. Ότι θα πτωχεύσουν όσο το δυνατό λιγότερες επιχειρήσεις. Και ότι θα υπάρχει ρευστότητα, με τις τράπεζες να δανείζουν παρά τις καθυστερημένες αποπληρωμές και τους αυξανόμενους κινδύνους.

Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, λοιπόν, σημειώνουν, θα πρέπει να συνδυάζονται με δραστικές επιλογές και στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως αυτά που έχουμε ήδη αρχίσει να λαμβάνουμε, στέλνοντας -ως ηγέτες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- σαφή κι αποφασιστικά μηνύματα.

Συγκεκριμένα, είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πιστωτικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί `coronabond` και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε.

Αποστολή του θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των K-M. Έτσι, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία.

Η ανάγκη ενός τέτοιου κοινού χρηματοδοτικού μέσου είναι φανερή, αφού όλοι αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ, για το οποίο καμία χώρα δεν φέρει ευθύνη, αλλά όλες υφίστανται τις αρνητικές του συνέπειές.

Είμαστε, συνεπώς, συλλογικά υπεύθυνοι για μια αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των Κ-Μ. Αλλά και σειρά βραχυπρόθεσμων πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μας μοντέλου.

Στο ίδιο πνεύμα αποτελεσματικότητας και αλληλεγγύης, θα μπορούσαμε, σημειώνουν, να διερευνήσουμε την χρήση και άλλων εργαλείων. Όπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021. Και αυτή, πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν

Θα χρειαστεί επίσης να προετοιμάσουμε από κοινού την επόμενη μέρα και να οργανώσουμε ξανά τις οικονομίες μας και μαζί τους, τις νέες παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, τους στρατηγικούς τομείς, τα εθνικά συστήματα υγείας και το ευρωπαϊκά σχέδια των επόμενων δεκαετιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας