Έτοιμη η ΕΚΤ να πάρει επιπλέον μέτρα για τις επιπτώσεις του Covid-19

Τα μέτρα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε αντίδραση στην έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό είναι επαρκή και αποτελεσματικά, αλλά η τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, εάν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα ο Ινιάτσο Βίσκο, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

«Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν φάνηκαν αποτελεσματικά για την άμβλυνση των εντάσεων. Θεωρούμε ότι σήμερα είναι επαρκή, αλλά είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα, εάν είναι ανάγκη», δήλωσε ο Βίσκο, που είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς και να αλλάξει τη σύνθεση και τη χρονική του διάρκεια.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε την καλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλη την ευρωζώνη», δήλωσε ο Βίσκο, ζητώντας συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να βγουν από την έκτακτη κατάσταση καλύτερα και γρηγορότερα.

Ερωτηθείς για τα λεγόμενα «κορονο-ομόλογα» τα ομόλογα της ευρωζώνης με στόχο την άμβλυνση της οικονομικών επιπτώσεων από το ξέσπασμα της επιδημίας- ο Βίσκο δήλωσε ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί άμεσα ένα εργαλείο που θα επιτρέψει στην περιοχή να εκκινήσει μια φάση «ανοικοδόμησης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσει ένα εργαλείο προκειμένου το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας, δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η Κομισιόν έχει κληθεί να βρει ένα εργαλείο που να περιλαμβάνει το ταμείο για τη στήριξη των οικονομιών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, δήλωσε.

Η Ιταλία έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ο δεύτερος υψηλότερος μετά την Κίνα, σημειώνοντας αύξηση κατά 5.560 στα 59.138 χθες, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

«Ο αντίκτυπος (στην ιταλική οικονομία) φέτος θα είναι υψηλός, αλλά οι πολιτικές που υιοθετούνται θα περιορίσουν την ισχύ και τη διάρκειά του», δήλωσε ο Βίσκο.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει επί του παρόντος η οικονομία να συρρικνωθεί κατά περίπου 3% φέτος, λόγω της καραντίνας που έχει επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του κορονοϊού, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ