Εγκρίθηκε το επενδυτικό ταμείο και το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ για τον κορωνοϊό

Οι Πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με δύο νομοθετικές προτάσεις που θα ελευθερώσουν πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας COVID-19. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, και οι δύο προτάσεις εγκρίθηκαν χωρίς τροποποιήσεις. 

Συγκεκριμένα οι 27 ενέκριναν το Ταμείο "Coronavirus Response Investment", το οποίο θα διαθέσει 37 δισ. Ευρώ από τα Ταμεία Συνοχής στα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης. Περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ επενδυτικής ρευστότητας θα αποδεσμευτούν από την αχρησιμοποίητη προχρηματοδότηση του 2019 για προγράμματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ταμείου Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας. Το μέτρο θα παρέχει επίσης πρόσβαση σε διαρθρωτική χρηματοδότηση ύψους 29 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ μέσα στο 2020.

Τα νέα μέτρα θα στηρίξουν τις ΜΜΕ για την άμβλυνση των σοβαρών ελλείψεων ρευστότητας ως αποτέλεσμα της πανδημίας, καθώς και για την ενίσχυση των επενδύσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της αντιμετώπισης της κρίσης από τις υπηρεσίες υγείας. Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία να μεταφέρουν κεφάλαια μεταξύ προγραμμάτων για να βοηθήσουν εκείνους που πλήττονται περισσότερο.

Οι Πρεσβευτές της ΕΕ υιοθέτησαν επίσης χωρίς τροποποιήσεις νομοθετική πρόταση για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για την κάλυψη έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας. Το Ταμείο δημιουργήθηκε αρχικά για να βοηθήσει τα Κράτη Μέλη και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγεία. Τώρα θα επιτρέψει στην Ένωση να βοηθήσει στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες
Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού