Ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία τις περισσότερες αεροπορικές ως τα τέλη Μαΐου

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως μέχρι τα τέλη Μαΐου, εκτός κι αν κυβερνήσεις και βιομηχανία αναλάβουν συντονισμένη δράση για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, προειδοποιεί η εταιρεία συμβούλων αεροπορικών εταιρειών CAPA Centre for Aviation.

Πολλές αεροπορικές έχουν πιθανότατα οδηγηθεί ήδη σε τεχνική χρεοκοπία ή έχουν παραβιάσει τους όρους των δανείων τους, αναφέρει η CAPA. Οι αεροπορικές καταστρέφουν τα ταμειακά τους αποθέματα γρήγορα επειδή τα αεροσκάφη τους είναι καθηλωμένα και εκείνα που πραγματοποιούν ακόμα πτήσεις ταξιδεύουν μισογεμάτα.

«Η συντονισμένη δράση κυβερνήσεων – βιομηχανίας είναι απαραίτητη – τώρα – για να αποφευχθεί η καταστροφή», αναφέρει η CAPA. «Διαφορετικά, θα είναι σαν να ριχνόμαστε σε ένα σκληρό πεδίο μάχης γεμάτο θύματα».

Οι περισσότερες μεγάλες αεροπορικές στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να επιβιώσουν χάρη στη βοήθεια από τις κυβερνήσεις και την υποστήριξη από τους ιδιοκτήτες τους, αναφέρει η CAPA .

Οι αεροπορικές είναι ο κλάδος που έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες απώλειες μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, καθώς οι αερομεταφορές στην ουσία σταμάτησαν. Αεροπορικές από την αμερικανική American Airlines Group μέχρι την αυστραλιανή Qantas Airways έχουν μειώσει την πτητική τους ικανότητα ενώ άλλες όπως η σουηδική SAS έχουν προσωρινά απολύσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού.

Η Flybe, που είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή αεροπορική της Ευρώπης, έχει ήδη καταρρεύσει. Σύμφωνα δε με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, οι αεροπορικές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με απώλεια εσόδων ύψους 113 δισ. δολ. το 2020.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές