Κορωνοϊός: Ώρα αποφάσεων στο Eurogroup

Ώρα αποφάσεων σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μαζί με τους επικεφαλής του ESM και της ΕΚΤ Κλάους Ρέγκλινγκ και Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζονται αποφασισμένοι για το «whatever it takes», να λάβουν δηλαδή όποιο μέτρο χρειαστεί για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία των Ευρωπαίων και οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία που πλέον βρίσκεται αγκαλιά με την ύφεση.

Ο ιός πλήττει βαριά την πραγματική οικονομία, μεταδιδόμενος μέσα από το εμπόριο που έχει κλονιστεί καθώς ξεκίνησε από την Κίνα, τις γραμμές μεταφορών (ναυτιλία, αερομεταφορές), τον τουρισμό και την κρουαζιέρα. Αναπόφευκτα οι συνθήκες αυτές και η καραντίνα στην οποία μπαίνουν η μια χώρα μετά την άλλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττουν δραματικά την κατανάλωση και την παραγωγή.

Η συνεδρίαση του Εurogroup θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και όπως ανέφερε ο  Μάριο Σεντένο, ο πρόεδρος του Eurogroup, η αίσθηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και οι συντονισμένες προσπάθειες είναι άνευ προηγουμένου. «Η συνεδρίαση του Eurogroup θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στον δρόμο μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Είμαι πεπεισμένος ότι, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε τον φόβο και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας», τόνισε ο Μάριο Σεντένο.

Στήριξη της Κυπριακής Οικονομίας
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης «είναι καθήκον μας στα πλαίσια του δυνατού αυτή την περίοδο να στηρίξουμε την οικονομία. Αυτό κάνουμε». Σε δύο- τρεις μήνες, εκτίμησε, «ενδεχομένως θα ξέρουμε ποιες θα είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις». Σίγουρα, πρόσθεσε, δεν μιλάμε για τα πλεονάσματα τα οποία είχαμε, δεν μιλάμε για ρυθμό ανάπτυξης του 2,8% ή 2,9% για το χρόνο και δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε. Αλλά, ανέφερε, και στην ΕΕ υπάρχει αναθεώρηση των προβλέψεων.

«Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία, μακάρι να πάνε καλά τα πράγματα, να καταφέρουμε να περιορίσουμε τον ιό, αυτό που προέχει αυτή την στιγμή και για την οικονομία, γιατί η οικονομία είναι η κοινωνία, είναι να εμποδίσουμε την ταχεία διασπορά του ιού, των κρουσμάτων στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό». Και αυτό, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης, «θα έχει πολύ περισσότερες θετικές συνέπειες και στην οικονομία και στην κοινωνία στο μακροπρόθεσμο. Σίγουρα δεν μπορώ να κάνω ακριβείς προβλέψεις».

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως η ΕΚΤ έχει ήδη μελετήσει μέτρα και με συνδρομή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, προς στήριξη των τραπεζικών χορηγήσεων. Στα πλαίσια των νέων μέτρων, τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα με σημαντικά ευνοϊκούς όρους. Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από την ΕΚΤ αφορούν μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των αποθεμάτων κεφαλαίων, που για τις κυπριακές συστημικές τράπεζες υπολογίζονται πέραν του €1,3 δις.. Επιπρόσθετα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξετάζει περαιτέρω μέτρα τοπικού χαρακτήρα τα οποία θα ανακοινωθούν από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους