Κορωνοϊός: 37 δισ. ευρώ για την προστασία των οικονομιών της EE

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα, η Πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και οι Αντιπρόεδροι Βεστάγκερ και Ντομπρόβσκις ανακοίνωσαν σήμερα ένα συνολικό πακέτο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και των οικονομιών των Κρατών Μελών, που περιλαμβάνει αδειοδότηση για κρατικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις πολιτών και επιχειρήσεων, ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων, στήριξη ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των τραπεζών. 

Ειδικά, ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν εισάγει έναν "ειδικό κανόνα εξαίρεσης" για την υπέρβαση δημοσιονομικών δαπανών. Ο νέος κανόνας θα αναστείλει τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου επί των Κρατών Μελών για όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID19 και της άμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών, ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την εργασία, περιλαμβανομένων των τομέων του τουρισμού, της εστίασης και της αεροπορίας.

Αναλυτικά η Πρόεδρος της Κομισιόν, παρουσιάζοντας το πακέτο επεσήμανε ότι η κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός δοκιμάζει τους πολίτες και τα συστήματα υγείας, όμως εμφανίστηκε βέβαιη ότι "μπορούμε να αντέξουμε το σοκ". Κάλεσε δε τα Κράτη Μέλη να κάνουν χρήση όλων των δημοσιονομικών και άλλων δυνατοτήτων τους σε όλα τα μέτωπα. Ανακοίνωσε ότι από χθες ξεκίνησε τη λειτουργία της νέα ομάδα ειδικών ιολογίας και επιδημιολόγων, υπό την Επίτροπο Κυριακίδου για να παράσχει συνεχή αποτίμηση της κατάστασης.

Η Πρόεδρος ζήτησε από τα Κράτη Μέλη να δράσουν γρήγορα, ακόμα και εκείνα με χαμηλό αριθμό, τονίζοντας ότι ναι μεν
δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε, αλλά είναι σημαντικό να τον επιβραδυνθούμε για να δώσουμε χρόνο και χώρο στο ιατρικό σύστημα να τον αντιμετωπίσει.

Σημείωσε ότι η Κομισιόν λαμβάνει μέτρα για την παροχή προστατευτικού εξοπλισμού, μέσω του Επιτρόπου Μπρετόν και ξεκαθάρισε ότι σε όλα αυτά πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί η ενιαία αγορά. Κάλεσε τα Κράτη Μέλη να μην προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες και ξεκαθάρισε ότι η επαναφορά εσωτερικών συνόρων δεν είναι καλή ιδέα, όταν η αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών είναι τόσο απαραίτητη.

Καλωσόρισε τις αλλαγές στα σχετικά περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινώσει Γαλλία και Γερμανία σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό.

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς ελέγχους, η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ορισμένοι έλεγχοι δικαιολογούνται, αλλά οι γενικές απαγορεύσεις ταξιδίων έχουν δυσμενείς επιπτώσεις και δεν είναι αποτελεσματικές. Κάθε μέτρο πρέπει να είναι ανάλογο της κατάστασης, σημείωσε. Οι υγειονομικοί έλεγχοι όπως είπε, μπορεί να γίνονται παντού, αλλά η Κομισιόν θα εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα συμβαίνουν στα εξωτερικά σύνορα των Κ-Μ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την οικονομία, η Πρόεδρος ενθάρρυνε τα Κράτη Μέλη να λάβουν μέτρα για τον τουρισμό, να
υποστηρίζουν συστήματα σύντομης εργασίας και ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα παράσχει μέγιστη ευελιξία όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Η Πρόεδρος ανακοίνωσε πρωτοβουλία για δημιουργία επενδυτικού ταμείου υποστήριξης, ύψους 37 δισεκατομμυρίων Ευρώ, για τον τομέα υγείας, την αγορά εργασίας, τη ρευστότητα στην αγορά, συμπληρώνοντας τα εθνικά μέτρα.

Από αυτά, 8 δισ. ευρώ για θα κατευθυνθούν σε 1000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου.

Όπως ανακοινώθηκε, περισσότερα μέτρα θα ανακοινωθούν καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. "Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουμε τους πολίτες και την οικονομία", ξεκαθάρισε η Φον Ντερ Λάιεν.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους κανόνες του ανταγωνισμού, η Αντιπρόεδρος Βέσταγκερ ανακοίνωσε ότι πλέον θα επιτρέπεται στα Κράτη Μέλη να αναστέλλουν πληρωμές ΦΠΑ, να παράσχουν επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και αναστολή πληρωμής φόρων, να αποζημιώνουν εταιρίες και πολίτες για διαφυγόντα κέρδη, να παρέχουν έκτακτη ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να υποστηρίζουν την ετοιμότητα των τραπεζών να δανείζουν χρήματα. Αν τα Κράτη Μέλη χρειαστεί να δώσουν κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, μπορούν να το κάνουν (όπως συμβαίνει στην Ιταλία).

Τέλος ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε πως όλες οι δαπάνες των Κρατών Μελών για την ανάσχεση του COVID19 και τη στήριξη επιχειρήσεων και εργασίας θα εξαιρεθούν  από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Εισήγαγε δε μια "γενική ρήτρα διαφυγής" που θα επιτρέπει στην Κομισιόν να αναστείλει τις φορολογικές συστάσεις του Συμβουλίου για λόγους έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την υγεία.

H Koμισιόν υπολογίζει ότι λόγω  του COVID19 η ανάπτυξη σε ΕΕ και Ευρωζώνη μπορεί να πέσει στο 0,0% ή και σημαντικά κάτω του 0,0%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές