Συντονισμένες «ενέσεις» ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες

Ο εφιάλτης μιας παγκόσμιας ύφεσης με ταυτόχρονο χρηματιστηριακό κραχ φέρνει δυναμικά στο προσκήνιο τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, που με συντονισμένες ενέργειες τονώνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα με δυνατές «ενέσεις» ρευστότητας. που έως τώρα υπερβαίνουν τα τέσσερα τρισ. δολάρια και έπεται και συνέχεια. Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, αν και δυναμικές, δεν αναπληρώνουν τα σχεδόν 16 τρισ. δολάρια που έχουν χαθεί τον τελευταίο μήνα από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες συμπληρωματικό πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού, ύψους 120 δισ. ευρώ το μήνα και έως τα τέλη του έτους. Μέσω του προγράμματος θα διοχετεύσει φρέσκο χρήμα άνω του ενός τρισ.ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία. Ρευστότητα και από την Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, με την ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης να ρίχνεται χθες δυναμικά στη μάχη καταπολέμησης του Covid-19 με ρευστότητα 1,5 τρισ. δολαρίων.

Τη σκυτάλη πήραν χθες οι κεντρικές τράπεζες της Ασίας, καθώς μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έχει γίνει «καπνός» κεφαλαιοποίηση πάνω από 15 τρισ. δολαρίων από τις διεθνείς αγορές μετοχών. Ευρώπη και Wall Street έχουν εισέλθει σε bear market, με τις αμερικανικές μετοχές να έχουν χάσει το σύνολο των 11,5 τρισ. δολαρίων που είχαν κερδίσει από τη χρονιά εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 έχουν εισέλθει σε bear market.

Η κεντρική τράπεζ της Ιαπωνίας δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε αγορές πενταετών και δεκαετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, ύψους 200 δισ. γιέν(1,90 δισ. δολάρια), καθώς και για πρόσθετες ενέσεις ρευστότητας 1,5 τρισ. γιέν υπό τη μορφή δανείων δύο εβδομάδων. Η ανακοίνωση δεν ήταν προγραμματισμένη, καταδεικνύοντας τις ανησυχίες της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας για πιστωτική ασφυξία. 

«Τις επόμενες ημέρες θα δούμε περισσότεη δράση από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, καθώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια βραχυπρόθεσμη "γέφυρα" ρευστότητας», επισημαίνει ο Μοχάμεντ Απαμπχάι, στρατηγικός αναλυτής στη Citigroup.

Παρέμβαση και από την κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 6 τρισ. ρουπίες(405,13 εκατ. δολάρια), ποσό διπλάσιο του αρχικού στόχου, όπως ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος.

Ενωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διοχέτευσε ασυνήθιστα υψηλό ποσό ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ σήμα ότι είναι σε ετοιμότητα για ένα τέτοιο βήμα έστειλε και η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας. Σε επαγρύπνηση και η κεντρική τράπεζα του Καναδά, ρίχνοντας χρήμα ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο πιστωτικής ασφυξίας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας