«Κραχ» στις αγορές

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987 κατέγραψε ο δείκτης Dow Jones, του οποίου η μετάβαση, από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά (που σημείωνε) στην περιοχή bear market, είναι η ταχύτερη που έχει συμβεί από την εποχή της μεγάλης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το 1929.

Τόσο το σημερινό κλείσιμο, όσο και οι συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων, καταδεικνύουν εμφανώς ότι οι αγορές, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν μπει σε μία τροχιά έντονων διακυμάνσεων και υψηλής μεταβλητότητας.

Οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, που στόχο έχουν να μπει ένα φρένο στον αρνητικό αντίκτυπο του ιού στην οικονομία, για την ώρα τουλάχιστον, κάθε άλλο παρά πυροσβεστικά λειτουργούν. Αντιθέτως, δείχνουν αδύναμες να ανακόψουν την ελεύθερη πτώση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγορές καθώς και τις έντονες ανησυχίες των επενδυτών, για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

«Σφαγή» στη Wall Street
Με το «καλημέρα», οι «ταύροι» της Wall Street έδειξαν τις προθέσεις τους, καθώς με την έναρξη της συνεδρίασης ο S&P 500 βρέθηκε να χάνει πάνω από 7%, γεγονός που ενεργοποίησε το μηχανισμό 15λεπτης διακοπής συνεδρίασης (η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα).

Η απόφαση της Fed στιγμιαία μίκρυνε την ψαλίδα απωλειών για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον S&P ο οποίος έφτασε στο -3%, ωστόσο, αμέσως μετά συνέχισαν την καθοδική τους πορεία δημιουργώντας απώλειες της τάξεως του 8 και 9%.

O Dow Jones τερμάτισε στις 21,200.95 μονάδες, με πτώση 2,352.27 μονάδων ή 9,99%, επιβεβαιώνοντας την είσοδό του σε περιοχή bear market. Ο δείκτης S&P500 έκλεισε με πτώση κατά 9,51% και ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 9,43%.

Οι τράπεζες οδήγησαν την πτώση στην Ευρώπη
Στις χρηματιστηριακές αγορές της γηραιάς Ηπείρου, οι ανακοινώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν στάθηκαν αρκετές για να συγκρατήσουν τους επενδυτές, οδηγώντας σε ιστορικό χαμηλό τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος βρέθηκε να χάνει 14%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, καταγράφοντας απώλειες 11,3% στις 295 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του δείκτη.

Στα κόκκινα οι ασιατικές αγορές
Έντονα πτωτικά κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές μετά την ανακήρυξη του κορωνοϊού σε πανδημία.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε 4,41% για να κλείσει στις 18.559,63, μένοντας σε περιοχή bear market. O δείκτης Topix υποχώρησε 4,13% για να κλείσει η ημέρα διαπραγμάτευσής του στις 1.327,88 μονάδες.

Oι μετοχές στην Αυστραλία υποχώρησαν, ενώ ο S & P / ASX 200 βούλιαξε 7,36% κλείνοντας στις 5.304,60. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε επίσης 3,52%.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες