Βρετανία, Αυστραλία απαντούν με γενναία σχέδια τόνωσης στην κρίση

Αποφασιστική είναι η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στη νέα κρίση, που χτυπάει την πόρτα της παγκόσμιας οικονομίας. Παρουσίασε ένα σχέδιο τόνωσης ύψους 30 δισ. στερλινών (39 δισ. δολαρίων). Με «ενέσεις ρευστότητας» αλλά και επέκταση των περιορισμών στα ταξίδια απαντά η Αυστραλία στην πανδημία του Covid-19. 

Λίγο αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού, η κυβέρνηση συμπλήρωσε το «φάρμακο» αυξάνοντας τις δαπάνες στο πιο ισχυρό σχέδιο τόνωσης, όπως το χαρακτήρισε ο Μπόρις Τζόνσον, από το 1992. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις άνω των 600 δισ. στερλινών σε ορίζοντα πενταετίας. Πρόκειται για επίπεδα, που είχε να δει η χώρα από το 1955 και σηματοδοτούν στροφή 180 μοιρών για τη Βρετανία ύστερα από μία δεκαετία λιτότητας. 

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει ανακοινώσει 456 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έξι θανάτους από τον νέο κορωνοϊό. Παρόλα αυτά δεν είναι μεταξύ των χωρών για τις οποίες εξέδωσαν ταξιδιωτική απαγόρευση οι ΗΠΑ. 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα ρίξει στην οικονομία 17,6 δισ. δολάρια Αυστραλίας (11,4 δισ. δολ. ΗΠΑ) προκειμένου να αποτρέψει την ύφεση. Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο τόνωσης στη χώρα από το 2008. Τότε η Αυστραλία είχε αποφύγει την ύφεση, παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. 

Προς το παρόν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 140 και οι θάνατοι 3. Ωστόσο εξαιτίας των στενών οικονομικών δεσμών της χώρας με την Ασία, ειδικοί προειδοποιούν ότι το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της πιθανότατα θα συρρικνωθεί. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr 

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη