Η Ευρώπη θωρακίζει τις τράπεζες από τη νέα κρίση του Covid-19

Δράση για την παροχή μέτρων ανακούφισης για τις τράπεζες ανέλαβε η ΕΕ, καθώς όλο και περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης κινδυνεύουν με αθέτηση πληρωμών και δυσκολίες στην παροχή δανείων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πακέτο έκτακτων μέτρων, μεταξύ των οποίων μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και τη μείωση του αποθεματικού κεφαλαίων ώστε να απελευθερωθεί ρευστό για δανειοδότηση.

Οι τραπεζικές εποπτικές αρχές της Γερμανίας συζήτησαν και αυτές τη μείωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων, ενώ η ΕΚΤ που συνεδριάζει αύριο, αναμένεται να παρουσιάσει τα δικά της μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Γαλλία ήδη έδωσε εντολή στις ρυθμιστικές αρχές να μην είναι πιεστικές με τις τράπεζες που έχουν πελάτες με δυσκολίες στην αποπληρωμή δανείων και το θέμα αναμένεται να είναι στην ατζέντα της συνάντησης των φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αργότερα μέσα στον μήνα.

Οι τελευταίοι προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι αμφίβολο ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά από μια μείωση στα επιτόκια και που ξυπνά μνήμες από την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση.

Κι ενώ από τότε, η Ευρώπη μπόρεσε να ρυθμίσει κάποια διαρθρωτικά θέματα και οι τράπεζες κατάφεραν να ενισχυθούν κεφαλαιακά, τα επί σειρά ετών αρνητικά επιτόκια άφησαν τις εταιρείες με χαμηλή κερδοφορία.

Οι καραντίνες ευρείας κλίμακας μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των κόκκινων δανείων και θα αποτελέσουν ένα τεστ για το πόσο ανθεκτικές έχουν γίνει οι τράπεζες.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην Ιταλία, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του ιού στην Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός Κόντε ετοιμάζεται να αυξήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης για τέταρτη φορά σε έναν μήνα, μετά τη συμφωνία της ΕΕ να φτάσει στο όριο τους κανόνες του προϋπολογισμού για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τον κορωναϊό.

Η καραντίνα που ισχύει σε όλη την Ιταλία απειλεί να εκτοξεύσει τα κόκκινα δάνεια σε ένα τραπεζικό σύστημα που είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο. Κι ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων σε άλλες χώρες μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, των ιταλικών αυξήθηκαν σε μια ένδειξη ότι υπάρχουν ανησυχίες για την οικονομική ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η ιταλική τραπεζική ένωση προέτρεψε τις ευρωπαϊκές και τις ιταλικές αρχές να αναστείλουν για ένα έτος τους κανόνες που τους υποχρεώνουν να προσδιορίσουν ως κόκκινα τα δάνεια που έχουν λήξει, ώστε να ελευθερώσουν περισσότερα χρήματα για δάνεια σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία. Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για να προσφέρει περιθώριο για τις πληρωμές χρεών, συμπεριλαμβανομένων και των στεγαστικών δανείων.

Οι τράπεζες της Γερμανίας που συνήθως δεν είναι υπέρμαχοι χαλαρότερων κεφαλαιακών κανόνων είναι επίσης σε κίνδυνο, γιατί είναι από τις λιγότερο κερδοφόρες στην Ευρώπη. Η Deutsche Bank σημειώνει ζημιές εδώ και μια πενταετία. Η Commerzbank μια από τους μεγαλύτερους δανειστές μεσαίων επιχειρήσεων έχει στην κατοχή της 9,5 δισ. ευρώ ιταλικού χρέους την ώρα που η κρίση στην Ιταλία βαθαίνει.

Στο μεταξύ, η Goldman εκτιμά ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις λόγω κορωνοϊού από ό,τι εκτιμούσε αρχικά. Μείωσε τις προβλέψεις της για τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών
για την επόμενη τετραετία κατα 30 δισ. ευρώ, με τις Deutsche Bank, Commerzbank, UniCredit και μικρότερες ιταλικές τράπεζες να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Επίσης, σύμφωνα με την Credit Suisse, η έκθεση των τραπεζών σε βιομηχανίες που έχουν πληγεί από τον ιό, όπως τουριστικές, αεροπορικές και αυτοκινητοβιομηχανίες μπορεί επίσης να γίνει σημαντικό πρόβλημα. Αυτές που έχουν αυξημένο ρίσκο είναι οι Barclays, BNP Paribas και HSBC, σύμφωνα πάντα με την Credit Suisse.

Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν την πιθανότητα να μεταθέσουν για αργότερα τα φετινά stress tests για τις τράπεζες ώστε οι εποπτικές αρχές να μην έχουν να ασχοληθούν με σενάρια που δεν ισχύουν πια. Κανονικά τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινώνονταν στα τέλη Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές
Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο
Ε.Ε.: Προετοιμασίες για επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Κίνα: Ετήσια μέση αύξηση 6,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο
Έτοιμες να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν οι ΗΠΑ
Νέο επιφυλακτικό σήμα Πάουελ για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Πλεόνασμα 23,6 δις ευρώ στο εμπόριο αγαθών στην Ευρωζώνη