Η Αυστραλία μηνύει το Facebook έναντι 529 δισ. δολαρίων

Το Facebook μηνύεται από την αυστραλιανή κυβέρνηση για το ότι φέρεται ότι παραβίασε τη νομοθεσία προσωπικών δεδομένων της χώρας, με την αιτούμενη αποζημίωση να ανέρχονται μέχρι και σε 529 δολάρια. Το σκάνδαλο των προσωπικών δεδομένων της Cambridge Analytica μπορεί να ήταν πολλά χρόνια πριν, αλλά οι συνέπειές του συνεχίζουν να επηρεάζουν μέχρι και σήμερα το κοινωνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την μήνυση που κατατέθηκε στο Αυστραλιανό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο τη Δευτέρα (9/3), το Facebook παραβίασε την ιδιωτικότητα περίπου 311.127 Αυστραλών με το να δημοσιοποιεί τα προσωπικά τους δεδομένα με την εφαρμογή «This is Your Digital Life» μεταξύ Μαρτίου 2014 και Μαΐου 2015. Οι προγραμματιστές της εφαρμογής πουλούσαν προσωπικές πληροφορίες χρηστών στην Cambridge Analytica, η οποία στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσε για τη δημιουργία του πολιτικού προφίλ των χρηστών.

Το Γραφείο του Αυστραλιανού Επιτρόπου Πληροφόρησης (OAIC) υποστηρίζει ότι το Facebook «απέτυχε στο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατέψει αυτά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών από τη μη εξουσιοδοτημένη δημοσιοποίηση», και στη συνέχεια δημοσιοποίησαν τις εν λόγω πληροφορίες για σκοπούς πέρα από αυτούς για τους οποίους είχαν αρχικά συλλεχθεί. Και οι δυο περιπτώσεις αποτελούν παραβιάσεις της αυστραλιανής νομοθεσίας του 1988 για τα προσωπικά δεδομένα.

«Θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός της πλατφόρμας του Facebook δεν επέτρεπε στους χρήστες να ασκήσουν επαρκή έλεγχο στο πώς δημοσιοποιούνται οι προσωπικές τους πληροφορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Angelene Falk, Επίτροπος πληροφόρησης και Επίτροπος προστασίας δεδομένων της Αυστραλίας. «Οι αυτόματες ρυθμίσεις του Facebook διευκόλυναν τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων πληροφοριών, εις βάρος της ιδιωτικότητάς τους».

Η μήνυση υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των Αυστραλών που έχουν επηρεαστεί δεν εγκατέστησαν καν την εφαρμογή οι ίδιοι. Αντ’ αυτού, τα δεδομένα τους συλλέχθηκαν αφότου οι φίλοι τους στο Facebook κατέβασαν την εφαρμογή, και δεν τους είχε δωθεί καμία ευκαιρία να επιλέξουν να μην το επιτρέψουν.

Η κάθε φερόμενη παραβίαση φέρει μια μέγιστη ποινή ύψους 1,7 εκατ. δολαρίων, κάτι το οποίο είναι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσό από μόνο του. Αλλά όταν αυτό πολλαπλασιαστεί επί των 311.127 φερόμενων υποθέσεων, το εν λόγω ποσό αυξάνεται στα 529 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει εκτιμώμενα συνολικά έσοδα το 2019-2020 περίπου στα 513,7 δισ. δολάρια.

Παρ’ όλα αυτά, το OAIC είπε στο Australian Financial Review ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλες αυτές τις περιπτώσεις σε μια μόνο παραβίαση, το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει την πιθανή αποζημίωση στα 1,7 εκατ. δολάρια.

Άλλες κυβερνήσεις έχουν προηγουμένως κατηγορήσει το Facebook για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, με αφορμή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει ένα πρόστιμο ύψους 5 δισ. δολαρίων στην αμερικανική κυβέρνηση το 2019, και ένα πρόστιμο 500.000 λιρών στο Ην. Βασίλειο το 2018. Βέβαια, ακόμα και δεδομένου του συντελεστή μετατροπής, αυτά είναι μηδαμινά ποσά σε σχέση με το πρόστιμο που ζητά η Αυστραλία.

Σε δήλωσή του στο TechCrunch, ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι είχε «ενεργά συνεργαστεί με την OAIC τα τελευταία δύο χρόνια στην έρευνά τους» και έκανε αλλαγές στην πλατφόρμα. «Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε περαιτέρω, καθώς είναι πλέον ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους