O κοροναϊός καθηλώνει την παγκόσμια οικονομία, ματώνει τις αγορές

Την τελευταία φορά που μία επιδημία κοροναϊού έπληξε την Κίνα το 2003, η παγκόσμια οικονομία βγήκε από την περιπέτεια εν πολλοίς αλώβητη. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά ένας παρόμοιος ιός απειλεί να στείλει στην εντατική όχι μόνο την κινεζική οικονομία, αλλά και έναν κόσμο, που έχει μεταφορθωθεί από την εντυπωσιακή ενίσχυση της παρουσίας της. Η κινεζική κατανάλωση, αλλά και παραγωγή τροφοδοτεί σήμερα την ανάπτυξη σε Ασία, Ευρώπη, Αμερική, Αφρική. Οι επιχειρήσεις προειδοποιούν για βαριά συμπτώματα και οι αγορές ματώνουν. 

Οι μεταποιητικές βιομηχανίες η μία μετά την άλλη κάνουν λόγο για ελλείψεις σε κρίσιμα εξαρτήματα από την Κίνα, που βάζουν φρένο στην παραγωγή τους. Αρκετές εταιρείες την ίδια ώρα μεταξύ των οποίων και κολοσσοί όπως η Apple βλέπουν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν, αφού αναγκάζονται να κλείσουν καταστήματα στην πολυπληθέστερη αγορά του πλανήτη. 

Με τους φόβους μετάδοσης να κρατούν κλειστά σύνορα και να διακόπτουν εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές, τελικά αυτό που μεταδίδεται είναι ο οικονομικός πόνος. Η Κίνα σήμερα καλύπτει σχεδόν το 1/3 της ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ, όταν η συμβολή της το 2000 ήταν μόλις 3%. Από το 2000 έως το 2017 η οικονομική έκθεση του υπόλοιπου πλανήτη στην Κίνα τριπλασιάστηκε, όπως υπολογίζει η McKinsey Global Institute.

Υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι καθόλου περίεργο που βλέπουμε σήμερα τα χρηματιστηριακά ταμπλό να δείχνουν βαθύ κόκκινο, μετά την προειδοποίηση Σι  ότι η κατάσταση στην Κίνα εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή, αλλά και τα δεδομένα για ταχεία εξάπλωση του ιού και εκτός κινεζικών συνόρων. Η περίπτωση της Νότιας Κορέας ανησυχεί εντονότατα, ενώ η Ευρώπη τρομάζει με τις εξελίξεις στην Ιταλία, όπου το κόστος των μέτρων είναι ήδη 18 εκατ. ευρώ ημερησίως για το βόρειο τμήμα της χώρας. 

Στη Σεούλ ο δείκτης Kospi κάνει σήμερα βουτιά 3%. Πτώση 1,5% παρουσιάζει την ίδια ώρα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ και περίπου 1% ο ινδικός BSE Sensex. Μικρότερες είναι οι απώλειες σε Τόκιο και Σανγκάη. Τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων δεν αποκλείεται να πάρουν σε λίγες ώρες οι επενδυτές στην Ευρώπη, στρεφόμενοι στην ασφάλεια των ομολόγων και του χρυσού. 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ