Κομισιόν: Διαφορετικό «παιχνίδι» η εμπορική συμφωνία για Brexit από τη σχέση με Καναδά

Ο Στεφάαν ντε Ρινκ, κορυφαίος σύμβουλος του επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, είπε σε διάλεξή του στο Λονδίνο την Τετάρτη ότι για να συναφθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία ενόψει της λήξης της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να γίνουν δεκτοί από τη βρετανική κυβέρνηση ισότιμοι όροι ανταγωνισμού στα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και τις κρατικές διασώσεις επιχειρήσεων.

Το ίδιο μήνυμα έχει ειπωθεί αρκετές φορές από αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά η νέα τοποθέτηση του κ. Ντε Ρινκ θεωρήθηκε ως απάντηση στην προ ημερών ομιλία στις Βρυξέλλες του Βρετανού επικεφαλής διαπραγματευτή Ντέιβιντ Φροστ, που απέκλεισε την πιθανότητα αποδοχής κοινοτικών κανονισμών στα παραπάνω ζητήματα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει πει πως θέλει να πετύχει μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ στα πρότυπα της συμφωνίας Βρυξελλών-Καναδά. Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει πει σε ομιλία του ότι από τη στιγμή που η συμφωνία με τον Καναδά δεν έχει ως προϋπόθεση το ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού, «δεν υπάρχει ανάγκη» κάτι τέτοιο να ισχύσει για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχολιάζοντας σχετικά ο κ. Ντε Ρινκ είπε: «Κάποιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα μοιάζει να θέλουν να γίνουν Καναδοί. Αλλά ασφαλώς η απόσταση από το Ντόβερ στο Καλαί και η ταχύτητα σύνδεσης μέσω της σήραγγας (της Μάγχης) είναι ασφαλώς πιο γρήγορη από αυτή που έχουμε με τους Καναδούς φίλους μας. Άρα η εγγύτητα μετράει».

Επισημαίνοντας το πόσο αλληλένδετες είναι οι οικονομίες Βρετανίας και ΕΕ, συμπλήρωσε ότι η δεδηλωμένη πρόθεση για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις «φέρνει πολλά οφέλη για τη βρετανική οικονομία και με τα οφέλη έρχονται και υποχρεώσεις».

«Είναι ξεκάθαρο για εμάς πως πρόκειται για ένα διαφορετικό παιχνίδι με το Ηνωμένο Βασίλειο από αυτό που συμφωνήσαμε με τον Καναδά ως προς τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Με ανάρτηση στο Twitter η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε την ΕΕ ότι μεταβάλλει τη στάση της επί της μελλοντικής σχέσης με τη Βρετανία αθετώντας τη συμφωνία προθέσεων που έχει υπογραφεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit.

Απαντώντας, πάντως, επίσης μέσω Twitter ο κορυφαίος σύμβουλος της Τερέζα Μέι την περίοδο των δικών της διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους, Γκάβιν Μπάργουελ σχολίασε πως η κυβέρνηση Τζόνσον γνώριζε τις αξιώσεις της ΕΕ περί ισότιμου ανταγωνισμού όταν έβαζε την υπογραφή της στη λεγόμενη Πολιτική Διακήρυξη που οραματίζεται μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ