Η χρηματιστηριακή αξία της Tesla ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια

Η χρηματιστηριακή αξία της Tesla ξεπέρασε τα 150 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές της κέρδισαν πάνω από 13%, καταλήγοντας στα πάνω από 887 δολάρια ανά μετοχή. 
 
Το άλμα σημαίνει ότι η αξία της μετοχής της εταιρείας έχει τριπλασιαστεί και με το παραπάνω τους τελευταίους τρεις μήνες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες ακόμα και μερικών από τους πιο αισιόδοξους αναλυτές που παρακολουθούν την εταιρεία. Τώρα η εταιρεία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο ακριβών κατασκευαστριών εταιρειών αυτοκινήτων. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτή τη ραγδαία αλλαγή;
 
Θετική απόδοση
Λιγότερο από δύο χρόνια πριν, τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά για την Tesla. Η εταιρεία, η οποία κατέγραφε απώλειες κάθε χρόνο από την ίδρυσή της, αντιμετώπισε μια ταμειακή κρίση εν μέσω καθυστερήσεων παραγωγής και σημαντικών δαπανών.
 
Αμφιβολίες σχετικά με την απόδοση αφορούσαν επίσης και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Έλον Μασκ, ο οποίος είχε τη φήμη ότι έκανε υποσχέσεις τις οποίες δεν εκπλήρωνε.
 
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Tesla έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε. Η εταιρεία έχει πλέον σημειώσει δύο τρίμηνα κερδοφορίας και το νέο της εργοστάσιο στη Σαγκάη ήταν έτοιμο και σε λειτουργία πιο σύντομα από το αναμενόμενο.
 
Τα δεδομένα επίσης δείχνουν ότι η καταναλωτική ζήτηση έχει παραμείνει υγιής, παρά τους φόβους για καθυστέρηση. Το νέο της Cybertruck συγκέντρωσε περίπου 200.000 παραγγελίες, ακόμα και μετά το ατυχές περιστατικό όπου τα «σκληρά» παράθυρά του έσπασαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του οχήματος.
 
Η εταιρεία έχει επίσης αποφύγει τα αυτοπροκαλούμενα λάθη, όπως τα περίφημα tweets του Έλον το 2018, τα οποία συγκέντρωσαν ένα πλήθος ισχυρισμών ότι η εταιρεία χειραγωγούσε τις τιμές της μετοχής της, κάτι που ανάγκασε τον Μασκ να αποχωρήσει από πρόεδρος της εταιρείας.
 
«Είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο στους επενδυτές ότι η Tesla έχει μια σειρά μοχλών μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης που είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθούν», υποστήριξε ο Rolf Bulk, αναλυτής στην New Street Research. Αναλυτές της Wolfe Research δήλωσαν «έκπληκτοι από το μέγεθος» της αύξησης της τιμής της μετοχής αλλά «η πληθώρα των θετικών παραγόντων εξηγεί την εν λόγω κίνηση». Σε σημείωμά τους σε πελάτες την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσαν: «Ίσως υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά η άποψή μας είναι ότι η μετοχή βρήκε μια νέα εμβέλεια».
 
Είναι οι τιμές των μετοχών βιώσιμες;
Ο Rolf Bulk θεωρεί ότι η πρόσφατη αύξηση της τιμής της μετοχής σημαίνει ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των επενδυτών που στοιχημάτιζαν κατά της εταιρείας. Ή αναγκάστηκαν να κάνουν «closeout», μια διαδικασία που περιλαμβάνει αγορά μετοχών, κάτι που αυξάνει την τιμή των μετοχών.
 
Αλλά η S3 Partners, που παρακολουθεί τέτοιου είδους δραστηριότητα, δηλώνει ότι βάσει της έρευνάς της, η πρόσφατη αγορά έχει σε μεγάλο ποσοστό γίνει από μια μίξη καθημερινών επενδυτών και μεγάλων εταιρειών.
 
Η μετοχή της Tesla έχει όμως ιστορικά υποστεί μεγάλες διακυμάνσεις.
 
Μερικοί αναλυτές δήλωσαν ότι οι τιμές μπορούν να κατρακυλήσουν ξανά, ειδικά δεδομένης της επένδυσης που έχει κάνει σε ένα νέο εργοστάσιο στην Ευρώπη και το γεγονός ότι η έξαρση του κορωναϊού έχει οδηγήσει το εργοστάσιο της εταιρείας στη Σαγκάη να κλείσει προσωρινά.
 
Η προοπτική ενός αδύναμου πρώτου τριμήνου είναι «κάτι που δεν εκτιμάται πλήρως από την Wall Street σήμερα», ισχυρίζεται ο κ. Bulk.
 
Τι γίνεται με τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες;
Η Tesla παρέδωσε πάνω από 367.500 αυτοκίνητα την προηγούμενη χρονιά, παρουσιάζοντας αύξηση 50% σε σχέση με το 2018. Έχει προβλεπόμενες πωλήσεις περίπου 500.000 φέτος και αναλυτές θεωρούν ότι η Tesla θα μπορούσε να «χτυπήσει» μέχρι και την πώληση δύο εκατομμυρίων αυτοκινήτων μέχρι το 2030.
 
Οι παραδόσεις της παραμένουν κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με αυτές των ανταγωνιστών της. Η Volkswagen έχει παραδώσει περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα την περασμένη χρονιά, ενώ η Toyota- η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 230 δισ. δολάρια- πούλησε πάνω από 9 εκατ. αυτοκίνητα στο πρώτο 11μηνο του 2019.
 
Βέβαια, ειδικοί ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla συνεχίζει να ηγείται της βιομηχανίας. Η εταιρεία μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα για περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται.
 
Υπάρχουν ακόμα οι απόψεις ότι η επένδυση της εταιρείας στην ενέργεια που προέρχεται από μπαταρίες θα μπορούσε να την καθορίσει ακόμα και ως προμηθευτή σε άλλες ηγετικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
 
Σε πρόσφατο σημείωμά του σε πελάτες, ο Adam Jonas, αναλυτής στην Morgan Stanley, υποστήριξε ότι αν η Tesla μπορέσει να πετύχει όλα αυτά, θα μπορούσε να αξίζει τη σημερινή τιμή της μετοχής της. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό θα ήταν «ένα επιθετικό “υπεραισιόδοξο” σενάριο που θα χρειαζόταν 10 με 20 χρόνια για να επιτευχθεί, αν θα μπορούσε να γίνει καν».
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com
 
 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ