Κομισιόν και ΕΤΕπ εγκαινιάζουν το ταμείο BlueInvest με €75 εκατ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, μέρος του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εγκαινιάζεται σήμερα το ταμείο «BlueInvest». Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης BlueInvest Day στις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Emma Navarro και ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους εγκαινίασαν ταμείο επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ για τη γαλάζια οικονομία.

Το ταμείο BlueInvest θα τελεί υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και θα παρέχει χρηματοδότηση σε υποκείμενα μετοχικά κεφάλαια τα οποία στοχεύουν με στρατηγικό τρόπο και στηρίζουν την καινοτόμο γαλάζια οικονομία. Ο τομέας αυτός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε μια οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050, φιλοδοξία που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το νέο πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τον χρηματοδοτικό πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη.

Η γαλάζια οικονομία περιλαμβάνει οικονομικές δραστηριότητες σχετικές με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές. Αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και χερσαίες επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν αγαθά ή υπηρεσίες που συμβάλλουν στη θαλάσσια οικονομία. Η γαλάζια οικονομία φιλοξενεί πολλές υποσχόμενες εταιρείες και επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο, οι οποίες συχνά προκύπτουν από προγράμματα Ε&Α χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Οι συγκεκριμένες εταιρείες αναπτύσσουν λύσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προϊόντα βιώσιμης αλιείας, γαλάζια βιοτεχνολογία, θαλάσσια ΤΠ και πολλά άλλα.

Το ταμείο του νέου προγράμματος συμπληρώνεται από την πλατφόρμα BlueInvest της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στηρίζει την επενδυτική ετοιμότητα και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο, ΜΜΕ και αναπτυσσόμενες νέες επιχειρήσεις. Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, η Επιτροπή χρηματοδοτεί επίσης ένα πρόσθετο πρόγραμμα επιχορηγήσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ, για να βοηθήσει τις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στη γαλάζια οικονομία να αναπτύξουν και να εισαγάγουν στην αγορά νέα καινοτόμα και βιώσιμα προϊόντα, τεχνολογίες και υπηρεσίες.

Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών & Αλιείας, δήλωσε τα εξής: «Οι ωκεανοί είναι οι πρώτοι που θα πληγούν από την κλιματική αλλαγή, αλλά μπορούν επίσης να προσφέρουν πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης σε κάθε τομέα της θαλάσσιας δραστηριότητας, από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, έως την υπεράκτια αιολική, κυματική και παλιρροϊκή ενέργεια, τη γαλάζια βιοτεχνολογία και πολλά άλλα πεδία καινοτομίας. Το επενδυτικό ταμείο μετοχικού κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ είναι ένα εργαλείο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της γαλάζιας οικονομίας, το οποίο συμβάλλει, αφενός, στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και εξασφαλίζει, αφετέρου, την οικονομική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ΜΜΕ που αναπτύσσουν καινοτόμα, βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.»

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Emma Navarro, Αρμόδια για τη γαλάζια οικονομία, δήλωσε: «Οι ωκεανοί είναι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή στη Γη. Ωστόσο, οι ωκεανοί απειλούνται και πρέπει να προστατευτούν. Γι’ αυτό αναπτύσσουμε καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις για να στηρίξουμε τη γαλάζια οικονομία. Λύσεις που μας επιτρέπουν να παρέχουμε χρηματοδότηση για την προστασία των ωκεανών και να μετατρέψουμε τις θάλασσες σε βιώσιμο οικονομικό πόρο. Το ταμείο BlueInvest που εγκαινιάζουμε σήμερα θα συμβάλει σημαντικά στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα και στην εκκίνηση κρίσιμων έργων. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική συνεργασία μεταξύ του ΕΤΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. »

Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΤΕ, Alain Godard, δήλωσε: «Οι ωκεανοί παρέχουν τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, η οποία όμως πρέπει να είναι βιώσιμη. Οι επενδύσεις στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας που υπογράψαμε σήμερα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιοι πόροι στην ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του τομέα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορούμε πλέον να εγκαινιάσουμε το ταμείο BlueInvest, το οποίο σε συνδυασμό με πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια θα συμβάλει στην προώθηση του θεματολογίου της Ευρώπης για τη γαλάζια οικονομία.»

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές