Γιος «Κροίσου» στη Ρωσία επέλεξε να ζει στο νοίκι για $500

Είναι μάλλον δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι Αλεξάντερ Φρίντμαν είναι το παιδί του 11ου πιο πλούσιου ανθρώπου της Ρωσίας. Ο νεαρός μένει στο ενοίκιο, καθώς μισθώνει ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στις παρυφές της Μόσχας για $500 το μήνα και χρησιμοποιεί το μετρό για να μετακινηθεί από και προς τη δουλειά του.

«Τρώω, ζω, κοιμάμαι, φοράω μόνο όσα μπορώ να αγοράσω μόνος μου, με το εισόδημά μου», δήλωσε ο 19χρονος Αλεξάντερ, ο πατέρας του οποίου, Μιχαήλ Φρίντμαν, έχει περιουσία 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

Ο νεαρός Φρίντμαν επέστρεψε στη Μόσχα πέρυσι, αφού αποφοίτησε από το γυμνάσιο στο οποίο ήταν γραμμένος, κοντά στο Λονδίνο. Πριν από πέντε μήνες ξεκίνησε την εταιρεία SF Development, μια επιχείρηση που κάνει διανομές με πέντε υπαλλήλους και έσοδα 405.000 δολάρια. Μια άλλη επιχείρηση διανέμει καπνικά προϊόντα, στα εστιατόρια της Μόσχας. Και έπειτα υπάρχει η BloggerPass, μια online εταιρεία μάρκετινγκ που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον επόμενο μήνα.

Ενώ ο ίδιος ξεκινάει μόνος του τις επιχειρηματικές του προσπάθειες, χωρίς τη στήριξη από τον πατέρα του, ο Αλεξάντρ ωφελείται ασφαλώς από τις σχέσεις του. Η SF Development διανέμει προϊόντα στα καταστήματα λιανικής πώλησης του πατέρα του, πέραν των άλλων πελατών της. Ο Φρίντμαν, βέβαια, δεν το βλέπει έτσι, λέγοντας ότι οι managers των πατρικών επιχειρήσεων δεν θα βάζουν τα αγαθά στα ράφια, μόνο και μόνο επειδή ο ίδιος είναι ο γιος του ιδιοκτήτη.

Αυτή η προνομιακή μορφή επιχειρηματικότητας εξακολουθεί να ξεχωρίζει σε μια χώρα όπου οι μεγάλοι επιχειρηματίες απασχολούν συχνά τα παιδιά τους για να τους διδάξουν τα μυστικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία. Η Όλγα Ρασνίκοβα, 42 ετών, η κόρη του μεγιστάνα του χάλυβα Βίκτορ Ρασνίκοφ, βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Iron & Steel Works PJSC στο Μαγκνιτογκόρσκ. Ο Αντρέι Α. Γκουρίεβ, 37 ετών, είναι διευθύνων σύμβουλος της Phosagro, μιας εταιρείας παρασκευής λιπασμάτων που ίδρυσε ο πατέρας του Αντρέι Γ. Γκουρίεβ.

Από τον πατέρα στο παιδί

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις μεγάλων επιχειρηματιών που ήδη μεταφέρουν τις περιουσίες τους, στους κληρονόμους τους. Πέρυσι, ο 54χρονος μεγιστάνας Αλεξέι Μορντάσοφ, έδωσε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στους γιους του, Κυρίλ και Νικήτα. Ο Βλαντιμίρ Εφτουσένκοφ, 71 ετών, έδωσε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Systema PJSC στο γιο του Felix. Ο δισεκατομμυριούχος Λεονίντ Φέντεν, 63 ετών, πέρασε τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια της συμμετοχής του στην Lukoil PJSC στα παιδιά του, τον Αντόνιο και την Εκατερίνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πολύ πλούσιοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην ιστορία. Η Ρωσία ξεχωρίζει γιατί το νομικό πλαίσιο της χώρας προσφέρει κάποια υποστήριξη σε όσους επιδιώκουν να περάσουν τις περιουσίες τους στην επόμενη γενιά. Αντίθετα, το επιχειρηματικό περιβάλλον της εξαρτάται κατά βάση από ανεπίσημες συμφωνίες και εγγυήσεις.

«Ο πατέρας μου, μου είπε ότι στη χώρα μας οι επιχειρήσεις και η πολιτική είναι βαθιά αλληλένδετες», δήλωσε ο Αλεξάντρ Φρίντμαν, προσθέτοντας ότι ο πατέρας του πάντα του έλεγε ότι σχεδιάζει να διοχετεύσει τον πλούτο του σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. «Εγώ έζησα με την συνειδητοποίηση ότι δεν θα κληρονομήσω καμία περιουσία», πρόσθεσε.

Ο Μιχαήλ Φρίντμαν είναι ένας από τους ιδρυτές του Ομίλου Alfa, ο οποίος ξεκίνησε με τους δύο συμμαθητές του σχολείου, τον Γερμανό Χαν και τον Αλεξέι Κουζμίτσεφ, στις τελευταίες ημέρες του κομμουνισμού.

Τώρα η εταιρεία επενδύσεων κατέχει μετοχές στην Alfa Bank, το πέμπτο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας, αλλά και την X5, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων της χώρας. Το 2013 ίδρυσε την εταιρεία LetterOne για να επενδύσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδιζε από την πώληση της πετρελαϊκής επιχείρησης που είχε με την BP, στην ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Rosneft PJSC.

Ο Φρίντμαν είναι επίσης γνωστός ως ένας από τους πιο σκληρούς επιχειρηματίες της Ρωσίας.

«Κάνουμε τη δουλειά μας επιθετικά αλλά με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Αλεξάντρ Φρίντμαν απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τα διδάγματα που έλαβε από τον πατέρα του. «Ο πατέρας μου, μου λέει πάντα:»Έχω συνεργάτες σε κάθε έργο. Αν θέλεις να κερδίζεις, θα πρέπει να μπορείς να μοιράζεσαι».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ