Goldman Sachs: Δεν αναλαμβάνει IPO εταιρειών που δεν έχουν γυναίκα ή έγχρωμο στο ΔΣ

Η εποχή που οι εταιρείες διοικούνταν από ένα ΔΣ γεμάτο λευκούς άνδρες, φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs Group Inc. Ντέηβιντ Σάλομον εξέδωσε ουσιαστικά ένα τελεσίγραφο την Πέμπτη από το Νταβός. Ο μεγαλύτερος ανάδοχος αρχικής δημόσιας προσφοράς της Wall Street στις ΗΠΑ δεν θα έχει πλέον δημόσια εταιρεία στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη εάν δεν διαθέτει διευθυντή που είναι είτε γυναίκα είτε, σε κάθε περίπτωση, διαφορετικός από το συγκεκριμένο πρότυπο που έχει επιβληθεί.

Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά ανάλογων κινήσεων που έχουν στόχο να επισημάνουν ότι τα συμβούλια και οι διοικήσεις χωρίς διαφορετικότητα δεν είναι αποδεκτά. Η BlackRock Inc. και η State Street Global Advisors τάσσονται εναντίον των εταιρειών που δεν έχουν γυναίκες διευθυντικά στελέχη. Οι εισηγμένες εταιρείες με Διοικητικά Συμβούλια που αποτελούνται μόνο από άνδρες και εδρεύουν στην Καλιφόρνια, αντιμετωπίζουν τώρα πρόστιμο ύψους 100.000 δολαρίων σύμφωνα με ένα νέο νόμο.

«Είναι πραγματικά καταπληκτικό» επισημαίνει ο Φρεντ Φολκς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. “Πρόκειται για δραστική αλλαγή. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις JPMorgan και Morgan Stanley.”

Τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αποτελούν ένα σπάνιο, φωτεινό σημείο για τη διαφορετικότητα στο φύλο και τη φυλετική ποικιλομορφία, στα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων στην Αμερική. Σχεδόν οι μισές από τις προς ανάληψη θέσεις των εταιρειών του S&P 500, καταλήφθηκαν από γυναίκες πέρυσι, ενώ για πρώτη φορά αυτές αποτέλεσαν πάνω από το 1/4 όλων των διευθυντών. Τον Ιούλιο, και το τελευταίο ΔΣ εισηγμένης που περιλαμβάνεται στον S&P 500 που είχε μόνο άνδρες στο διοικητικό της συμβούλιο, συμπεριέλαβε σε αυτό και μια γυναίκα.

Παρόλα αυτά, τα νέα ΔΣ είναι λιγότερο διαφοροποιημένα: μεταξύ των κορυφαίων 25 IPO (δημόσιων εγγραφών) σε αξία κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2018, 10 εταιρείες δεν είχαν γυναίκες διευθυντές, δήλωσε η Μάλι Τζίρο, συνιδρύτρια και ανώτερη σύμβουλος του 2020 Women on Boards, ενός οργανισμού που πιέζει ώστε ο δείκτης Russell 3000 να περιλαμβάνει τουλάχιστον 20% ποσοστό γυναικών ως διευθυντικά στελέχη στα ΔΣ.

«Από την 1η Ιουλίου στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, δεν πρόκειται να αναλάβουμε εταιρεία, εκτός αν υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος με διαφορετικότητα υποψήφιο για το διοικητικό συμβούλιο, με επίκεντρο τις γυναίκες», δήλωσε ο Σάλομον στο CNBC την Πέμπτη. Δεν ανέφερε την Ασία, η οποία συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τις άλλες περιοχές όταν πρόκειται για την ποικιλομορφία στα ΔΣ.

Την επόμενη χρονιά, η τράπεζα θα αλλάξει το κατώτατο όριο και από ένα, θα το κάνει δύο στελέχη με διαφορετικότητα στα ΔΣ, ανέφερε η Goldman σε ανακοίνωση της. Η τράπεζα τόνισε ότι έλαβε αυτή την απόφαση όταν πληροφορήθηκε ότι πάνω από 60 αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες τα τελευταία δύο χρόνια εισήχθησαν στις αγορές χωρίς να περιλαμβάνουν ούτε μία γυναίκα ή έναν έγχρωμο στη διοίκηση τους. Η Goldman Sachs έχει τέσσερις γυναίκες στο 11μελές ΔΣ της.

Η JPMorgan Chase & Co. δεν έχει παρόμοια πολιτική με αυτή της Goldman Sachs, αλλά από το 2016 έχει μια συμβουλευτική υπηρεσία για στελέχη, που βοηθά τις εταιρείες να βρουν διαφορετικούς υποψηφίους για το ΔΣ τους, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της. Η Morgan Stanley δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

«Είναι αυτό που οι μεγάλοι επενδυτές ψάχνουν αυτές τις ημέρες», δήλωσε ο Φολκς του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο οποίος ήταν προηγουμένως διευθυντής της Panera Bread Co. και των Bright Horizons Family Solutions. «Αν το ΔΣ έχει μόνο λευκούς άνδρες, αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Κακάο: Ξεπέρασε τα 11.000 δολάρια ανά τόνο-Εντείνονται οι φόβοι για έλλειψη
Κάζακς (ΕΚΤ): Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού
Σε υψηλό πέντε μηνών τα στεγαστικά επιτόκια στις ΗΠΑ
Κέρδη για τον χρυσό καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή ενισχύει τη ζήτηση
Ο S&P υποβαθμίζει μαζί με τους Moody’s το Ισραήλ λόγω γεωπολιτικού κινδύνου
Άμεσο το πλήγμα στις αγορές από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο «κόκκινο» η Ασία
Morgan Stanley: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο
Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν
Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας
Goldman Sachs: Πώς αλλάζει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή τις προοπτικές σε οικονομία και αγορές