Πάνω από 34 δισ. δολάρια ο ετήσιος «φόρος» της τρομοκρατίας για την παγκόσμια οικονομία

Μπορεί ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τρομοκρατικές ενέργειες να μειώθηκε το 2018, για τέταρτη διαδοχική χρονιά, όμως το τίμημα της τρομοκρατίας για την παγκόσμια οικονομία παραμένει βαρύ, ξεπερνώντας τα 34 δισ. δολάρια.

Στη διάρκεια του 2018, 19.952 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων, αριθμός μειωμένος κατά 15,2% και κατά 53% από τα υψηλά του 2014, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας(GTI) του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης(ΙΕP).

«Μπορεί να έχει μειωθεί η ένταση της τρομοκρατίας, όχι όμως και η παρουσία της», προρειδοποιεί το Ινστιτούτο ΙΕΡ, που έχει την έδρα του στην Αυστραλία.

Βασική κινητήριος δύναμη για τη μείωση των θανάτων ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι στρατιωτικές επιτυχίες στην καταπολέμηση του ISIS και της Μπόκο Χαράμ. Παρ΄ όλα αυτά, η έκθεση δείχνει ότι η τρομοκρατία παραμένει παγκόσμια απειλή, ενώ σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις κόστισε στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 34 δισ. δολάρια το 2018.

«Είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά στην ιστορία για τον αριθμό των χωρών που υπέστησαν τουλάχιστον μία απώλεια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχισθεί η συντονισμένη, διεθνής προσπάθεια για την πάταξη της τρομοκρατίας», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Αυτό που βλέπουμε την τελευταία 20ετία, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής της Δύσης και δυτική παρέμβαση, είχαν αντίκτυπο στα επίπεδα τρομοκρατίας σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου», αναφέρει ο Σερζ Στρούμπαντς, διευθυντής της περιοχής ΜΕΝΑ και Ευρώπης του ΙΕP, σε δηλώσεις του στο CNBC.

Aφγανιστάν και Ιράκ ήταν το 2018 οι χώρες με τα περισσότερα θύματα τρομοκρατίας. Στο Αφγανιστάν οι απώλειες ξεπέρασαν το 2018 τις 7.000 σε 1.400 περιστατικά τρομοκρατίας. Στο Ιράκ τα θύματα της τρομοκρατίας μειώθηκαν 75%, στα 1.054 από 4.271 του 2017. Από το 2001 όμως, περισσότεροι από 66.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω τρομοκρατικών ενεργειών.

Η έκθεση δείχνει ότι οι Ταλιμπάν ξεπέρασαν το 2018 το ISIS ως μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση -με βάση των αριθμό θυμάτων- αντιπροσωπεύοντας το 38% του συνόλου παγκοσμίως. Από το 2001 περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν λόγω τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους
Bitcoin: Η νέα εποχή μετά το halving-Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές ανησυχούν οι αναλυτές-Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις οικονομίες