Ένταξη στον προθάλαμο του ευρώ, τον μηχανισμό ERM II, αναμένει η Κροατία

Η Κροατία επιθυμεί να έχει ενταχθεί στο Ευρώ, το κοινό νόμισμα της ΕΕ, σε περίπου δυόμισι χρόνια, δήλωσε την Παρασκευή στον Τύπο στο Ζάγκρεμπ, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ζντράβκο Μάριτς, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Συγκεκριμένα, κληθείς να διευκρινίσει την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Κροατίας Πλένκοβιτς, σχετικά με την αποστολή επιστολή πρόθεσης ένταξης στον μηχανισμό σταθερών ισοτιμιών ERM II (τον προθάλαμο του Ευρώ), ο Ζντράβκο Μάριτς, δήλωσε ότι το επί 25 έτη νόμισμα της χώρας, η "κρούνα" έχει de jure κυμαινόμενη ισοτιμία, αλλά de facto είναι φιξαρισμένη στο Ευρώ, όπως πριν ήταν στο Μάρκο. Μάλιστα τα 3/4 του ισοζυγίου πληρωμών είναι δεσμευμένα στο ευρώ, τόινισε. "Κάναμε ποιοτική ανάλυση για να δούμε τα πλεονεκτήματα για την ένταξη στο ευρώ και τα οφέλη είναι περισσότερα", είπε. "Γνωρίζουμε τους κινδύνους, παρατηρήσαμε τι έγινε με τις χώρες που προσχώρησαν στο ευρώ πρόσφατα", σημείωσε. Στην επιστολή που έχουμε στείλει περιλαμβάνουμε όχι μόνο την εκδήλωση πρόθεσης, αλλά και τη δέσμευση για 19 μέτρα που έχουμε εθελοντικά αναλάβει να ολοκληρώσουμε, προ της ένταξης στον ERM II, άρα η μπάλα είναι στο δικό μας μέρος του γηπέδου". 

"Θα είμαστε έτοιμοι στα μέσα του έτους, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση θα μπούμε στον ERM, θα ακολουθήσουν τα κλασσικά 2 έτη τήρησης των κριτιρίων του Μάαστριχτ", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας